Вторник, 30 Април 2024

От утре плащанията в брой до 15 хил.лв.

Публикация   16:31     25 Фев, 2011 /     akcent.bg   /     428

 

 

От 00.00 часа на 26 февруари 2011 г. законът ограничава плащанията в брой на територията на страната във всички видове валути, извършвани от местни и чуждестранни лица. За нарушение ще се счита плащането на 15 хил. лв. и повече в брой. Няма ограничение:

- при теглене и внасяне в брой в собствени платежни сметки

- при обмяна на чуждестранна валута  в наличност по занятие/вал.бюра/;

- при изплащане на трудови възнаграждения по Кодекса на труда.

 Ограничават се плащания в брой при парично задължение по действащи договори на стойност над 15 хил. лв. ( действащи застрахователни, брокерски, спедиторско-брокерски договори, договори за митническо, транспортно, счетоводно, абонаментно или техническо обслужване, договори за консигнация, за лизинг,   за СМР, за закупуване на недвижим имот и др.

Търговският договор става важен фактор при установяване/оценката/ на нарушението - 15 000 лв. Практически трябва да се анализират всички действащи и проектни договори, по които ще бъдат извършени плащания, дори и рамковите договори, в които не е задължително определянето на цената на договора.

Глоби ще плащат извършителят и/или/ допусналият извършването, т.е. служителят и/или/ неговият ръководител.

Възможно е и следното тълкуване: да бъде наложена глоба и на получателя на сумата като допуснал извършването на плащането

 При първо нарушение глобата е в размер на 25% от общия размер на направеното плащане за физически лица. За юридически лица -имуществена санкция в размер на 50% от общия размер на направеното плащане. При повторно нарушение (когато е повторено в рамките на 1 година от датата на влизане в сила на наказателното постановление за първото нарушение) глобата  е в размер на 50 % от общия размер на направеното плащане за физически лица, а за юридически лица - имуществена санкция в размер на 100 % от общия размер на направеното плащане.

Ако е изтекла 1 година от извършване на плащането, не може да бъде съставен акт за установяване на нарушението, въз основа на който да се издаде наказателно постановление за налагане на глоба.

Не може да бъде наложена глоба за нарушението, и ако е открит нарушителят, но са изминали 3 месеца и не е съставен акт.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha