Днес е : Неделя, 26 Март 2023

Приеха обща схема на крайбрежната зона

Публикация 13 Dec, 2022 / akcent.bg

Предвижда се изграждане на Алея на занаятите

    На месечното си заседание общинските съветници одобриха обща схема на зона „К“ (Крайбрежна) в Русе и специфични правила за приложението ѝ.

         Предвижда се на кейовата ивица да бъде поставен павилион за туристически информационен център и своебразна Алея на занаятите, съставена от 6 павилиона за продажба на сувенири и занаятчийски изделия, изработени от русенски майстори. Идеята е да се стимулират местните творци и търговци, а туристите, вкл. пристигащите с круизни кораби, да имат възможност да закупят стоки от тях. Част от алеята ще бъде и малък павилион за продажба на дребни пакетирани изделия.

         Изрична забрана е наложена за приготвянето в зоната на храна и скара на открито.

         Под пешеходния надлез (т.нар. Дълбок път) ще бъдат разположени 2 декинг платформи, върху които ще се поставят 2 павилиона - за фреш и дребни пакетирани изделия, и за сувенири.

         Като предпочитано място за разходка и отдих на русенци общата схема включва и 2 павилиона за продажба на напитки, като единият ще бъде в близост до емблематичния пешеходен надлез към кея, познат като Вития мост, а другия – в близост до мястото, където бул. „Цар Фердинанд“ се прелива в главната транспортна алея на зона „Крайбрежна“.

         Какво и кой ще продава в обектите ще се реши от конкурси за отдаване под наем, а не от търгове, обясни кметът Пенчо Милков.

         Дизайнът на павилионите и общата схема на крайбрежната зона са съобразени с извършената наскоро рехабилитация и са одобрени от Общинския експертен съвет.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама