Днес е : Четвъртък, 1 Юни 2023

Отварянето на морски коридори за зърнени товари от Украйна променя интензитета на обработка на товарите в ,, Порт Булмаркет,,

Публикация 05 Aug, 2022 / Текст и снимка Румен НИКОЛАЕВ

Ниските води на Дунава затрудняват корабоплаването, пристанищната дейност и оскъпяват водния транспорт

   Високите резулатати, които отчита "Порт Булмаркет" ЕАД първите 6 месеца на 2022 г. от началото на военните действия между Русия и Украйна, ще бъдат променени. Тази прогноза сподели пред Акцент.БГ  изп. директор на дружеството Валерий Петров. Причината- съгласно постигнатото споразумение за "зърнени коридори" от три украински пристанища през Черно море товарите и оборотите по Дунава ще се редуцират.

  Износът на слънчоглед се осъществява основно през пристанищата в Измаил, Рени и Галац, а товародателите са Булмаркет Груп и Олива.

  Маловодието се отразява също така върху търговията със зърнени култури от Украйна. Ниското газене на плавателните съдове оскъпява транспорта. Ако определен обем по-рано се е превозвал с три шлепа, то сега това се пави с четири. Навлото за тон продукция е преди войната  е била 15- 27 евро на тон, то в момента заради активната търговия е достигнала до 90-110 евро/тон.

  С очакваното намаление на товарите се очаква и намаление на навлата с 20- 30 евро на тон.

  Ниските води на Дунава затрудняват и пристанищните дейности при крановата обработка на товарите, разказва Петров.

   В момента няма сигнали за плавателни съдове, които да имат проблем при плаването в Долен Дунав. Но маловодието е спряло корабите при праговете при Оряхово и при Свищов.

  За първите 6 месеца на тази година порт Булмаркет е обработил 576 832 т. от кораб и от склад генерални, насипни и нефтоналивни товари, сочат резултатите.

   За полугодието на 2021 година цифрата е 405 360 тона. За първата година от пандемията резултатите са 245 540 т. срещу 358 500 т. през 2019 година.

  Като тенденция се очертава спад от 30 на сто при металите спрямо предходните години и ръст при горивата и насипните товари, коментира още управителят на "Порт Булмаркет".

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама