Днес е : Вторник, 19 Октомври 2021
ИЗБОРИ "2 В 1" 2021

71 - годишна пациентка предизвика пожар в ковид отделението на УМБАЛ "Медика" в Русе

Публикация 13 Oct, 2021 / akcent.bg

Дежурният персонал е проявил геройство, след като е спасил лежащи в отделението

  Тази  сутрин към 4 часа в една от стаите на Ковид отделението на УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ се е разразил пожар. Инцидентът е причинен от пациентка, на двоен източник на кислород, която е свалила маската си. След това жената е взела запалка, с която е започнала да търси изтърван предмет под леглото. Близостта на огъня до кислородае възпламенила маскатаи предизвикала пожар. Благодарение на бързата и адекватна реакция на дежурния екип от лекар, две медицински сестри и санитар, пожарът е овладян бързо, чрез пожарогасителите в лечебното заведение и вода. За навременната  реакцията е помогнала и пациентка от съседното легло, която моментално е дръпнала въженцето на алармената система за връзка с персонала.

    Пожарната е извикана своевременно от екипа на Спешно отделение, пристигнала е навреме, навреме са пристигнали и служителите от Второ РПУ. На място е пристигнал и заместник-кмета на гр. Русе – Димитър Недев.

   В помещението са обгорели част от леглата, стените и уредите. 4-мата пациенти не са засегнати. Изведени са от персонала в други стаи.

   До по-сериозен инцидент не се е стигнало благодарение на дежурния персонал- д-р Павлов, м.с. Евелина Димитрова, м.с. Мерай Хабилова, м.с. Нефисе Ерол. На помощ се е притекла и м.с.Джансел Рейхан, дежурна в неотложния кабинет, както и санитарките Хълмие Садулова и Бистра Илиева.Ситуеацията е била овладяна по възможно най- добрия начин и благодарение на обученията на персонала, които се провеждат два пъти в годината, заяви пред Акцент.БГ административният директор на болницата Алисе Муртезова.

   Ръководството на болницата обмисля да издаде заповед, при постъпване в лечебното заведение, на пациентите да не се разрешава да носят запалителни средства.

   От УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ напомнят, че с кислорода трябва да се внимава много, защото въпреки, че е животоспасяващ газ, той и активно поддържа горенето.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама