Днес е : Неделя, 9 Май 2021

Работодатели и синдикати единодушни: Минималната заплата да е необлагаема

Публикация 13 Sep, 2020 / akcent.bg

   Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев и председателят на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов изказаха единодушно мнение, че минималната заплата у нас не би следвало да се облага с данъци.

   „Работодателите не сме против увеличението на минималната заплата и това ще стане в бъдеще, но сега не е моментът за такава стъпка, тъй като заради кризата с коронавируса икономиката  ни се е върнала на нива от 2017 г. Вместо това трябва да се помисли за вариант, при който да се освободят получаващите минимална заплата от данък и така да се увеличат разполагаемите им средства“, каза Васил Велев по време на телевизионно участие в Би Ти Ви.

   Неговото изказване беше посрещнато с одобрение от Димитър Манолов.

През изминалата седмица АИКБ излезе с много остра позиция срещу настоящото управление на страната, като изтъкна засилващо се усещане за липса на върховенство на закона у нас и прилагане на рекетьорски практики от страна на държавата.

  „Две неща са основните в позицията. Първо – без политическа намеса в бизнеса – политиката няма място в предприятията. Поводът за това бяха публикации за присъствие на държавата в предприятия заради политически изяви на предприемачи и мениджъри. Второто нещо е, че България може повече, ние изоставаме и причините за това изоставане сме ги изброили“, поясни Велев.

   Някои от посочените в позицията причини са липсата на електронно управление, енергоносителите се ценообразуват по непазарен принцип, приложението на законите е избирателно, няма достатъчно контрол върху обществените поръчки и корупцията се усеща ежедневно.

   Той добави, че знае и за други случаи, при които има целенасочена акция на държавни структури срещу дадена компания, освен нашумелия случай с „Хиполед“.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама