Днес е : Петък, 5 Юни 2020

През 2032 г. в България най-много ще са продавачите

Публикация 22 Mar, 2019 / akcent.bg

Според социалния министър Бисер Петков след 13 години ще има недостиг на хора със средно образование

    В дългосрочен план до 2032 г. развитието в икономиката и на пазара на труда в България ще протече по такъв начин, че след 13 години в страната ни ще преобладават продавачите в магазините. Това каза социалният министър Бисер Петков по време на Конференцията за представяне на резултатите от средносрочни и дългосрочни прогнози за развитието на пазара на труда в България до 2032 г.

   „Като продавачи в магазините ще са заети 163 хил. души. На второ място ще са административните специалисти (121 хил.), водачите на тежкотоварни автомобили и автобуси (106 хил.), работници в преработващата промишленост и работници в добивната промишленост и строителството“, каза Петков.

   По думите му през 2032 г. се очакват 2.9 млн. работещи хора във възрастовата група от 15 до 64 години, което ще е с 3.4% по-малко от работилите през 2018 г. Освен това се очертава недостиг на кадри със средно образование и излишък на такива с основно и висше образование. Хората с висше и основно образование ще бъдат принудени да заемат работни места, за които е нужна единствено диплома от гимназия.

   „Трябва изпреварващо да се предложат добре квалифицирани кадри за секторите с висока добавена стойност“, коментира социалният министър.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама