Днес е : Петък, 6 Декември 2019

Над 107 000 души съпреживяха емоцията от Кампанията „Русе – град на свободния дух“ през 2018 година

Публикация 12 Feb, 2019 / akcent.bg

Специално внимание беше обърнато на програма „Знание и растеж“, която се превърнала в успешен модел за местно партньорство

   Отчет за дейността на Фондация „Русе – град на свободния дух“ за 2018 година беше представен на пресконференция днес.

     Председателят на УС д-р Карапчански представи по-важните акценти от работата на Фондация „Русе – град на свободния дух“ за 2018 година.

   Той отбеляза, че през изминалата година са осъществени 287 събития, посетени от повече от 107 000 души. Фондацията е заложила на идеи, в чието реализиране се включиха 36 екипа. Близо два пъти е нараснал броят на активните участници, в сравнение с 2017 година. През предходната година той е 7779, а  доброволците са 369 . Създадени бяха 960 творчески продукта. В резултат на дейностите са реализирани 284 партньорства.

   Водени от убеждението, че най-добрите посланици на Русе са талантливите и знаещите, хората с новаторско мислене, в рамките на фонд „Лицата на Русе“ са подкрепени 101 местни таланти, сред които  две талантливи лица и четири творчески екипа от Община Русе.

   Продължи реализирането на стартиралата през 2016 година  благотворителна кампания под мотото „Талант без граници“ в полза на обновяването на музикалните инструменти в НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ в гр. Русе. За да може училището да реализира отговорната си мисия са необходими средства в размер на 146 250 лв. за постепенно закупуване на нови 15 пиана, които да заменят неподлежащите на ремонт инструменти.

   За периода от 1 януари до 31 декември 2018 г. по специално разкритата за целта сметка на Фондация „Русе – град на свободния дух“ са постъпили 2362  лв. от общо 4 дарения. Така общата събрана сума за две години е 6881 лв. Кампанията ще продължи и през 2019 г.

   Акцент в работата на Фондацията през 2018 година беше организирането на широкомащабни събития, които надхвърлят утвърдените формати.  За първи път в Русе се проведе музикален пърформанс „Европа – това сме ние“. Той беше част от проекта „Познаваме Европа – повишаване информираността на гражданите на Община Русе относно приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС“, който се реализира по грантова схема „Подкрепа на инициативи на общините, свързани с регионалното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018“ на Националното сдружение на общините в Република България.

 Проведоха се още Фестивал „3D стрийт арт“ -  една съвременна форма на общуване чрез изкуство. Хиляди зрители привлякоха и събития с утвърдена вече традиция като Парад на ретро автомобили и Грийн рок фест.

Само за месец и половина над 10 000 русенци и гости на града станаха част от зимното приключение „Сребърните кънки“, което отбеляза откритата за първи път след няколкогодишна пауза ледена пързалка.

По инициатива на Фондация „Русе – град на свободния дух“ стартът й беше даден с уникално светлинно шоу върху лед. Ледената пързалка в Русе стана домакин на демонстративен мач на детския отбор по хокей на лед на ЦСКА и привлече отборите по фигурно пързаляне на Клубовете „Ледени искри“ – София и „Одесос“ – Варна. Сдружение „Екстрем скейт“ представи първия в Русе Кънкифест, а децата имаха възможност да се включат в забавни игри на лед с любими герои от приказки. С откриването на ледената пързалка в Русе стартира и инициативата „Първи стъпки на кънки върху лед“, в която се включиха десетки начинаещи кънкьори.

 

   Специално внимание беше обърнато на програма „Знание и растеж“, която се превърна в успешен модел за местно партньорство в сферата на образованието, науката, новите технологии и историята. По инициатива на Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Фондация „Еконт“ в края на 2017  и началото на 2018 година беше обявено поредното издание на конкурса. В резултат по програмата за 2018 година бяха одобрени 20 проекта, които получиха финансиране на обща стойност 121 455,56 лв., а общата стойност на проектите е 201 232,56 лв. От тях до края на 2018 година успешно бяха реализирани 18 проекта. През 2018 година приключи реализирането на още 9 проекта, одобрени по програма „Знание и растеж“ за периода 2017/2018 година.

   Насърчаването на здравословния начин на живот и подобряването на културата на активност е сред основните приоритети на Фондация „Русе – град на свободния дух“, като знак за устойчивост след проведената успешна кампания „Русе – Европейски град на спорта 2016“.

В тази връзка през 2018 година с подкрепата на Фондацията бяха реализирани общо 2 проекта.

През 2018 година успешно приключи стартиралият през 2016 г. проект „Интегрирана Мултимедийна Платформа за Активни Култура и Туризъм“, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg V-A България - Румъния 2014-2020. В изпълнението на проекта участва Фондация „Русе – град на свободния дух“, в партньорство

със Сдружение „Регионални партньорства за устойчиво развитие – Видин“, Община Лом и Асоциация за проекти „Алексис Филиаши“ от Румъния. Стойността на проекта беше 1 387 448,53 EUR.

   Целта на заложените в проекта дейности е да се популяризира трансграничния район Румъния-България като атрактивна туристическа дестинация, на базата на устойчиво използване на природните и културни ресурси, чрез иновационни и интерактивни ИТ решения за предоставяне на туристически услуги.

   Като резултат от проекта беше създадена пространствена база данни за културни, природни и исторически обекти на територията на целия трансграничен район. Разработени бяха комплексни туристически маршрути в направленията: култура и история, природа и спорт, вино и гурме, религия и селски туризъм.

   Като партньор по проекта, Фондация „Русе – град на свободния дух“ имаше ангажимент за изработката на мултимедийни формати за общо 100 природни, културни и исторически обекти от българската част на транс-граничния регион Румъния-България. Всички продукти, разработени в хода на проекта, са обединени в иновативна, интерактивна и триезична онлайн ГИС базирана платформа за предоставяне на информация и туристически услуги, достъпна на адрес www.impact-tour.eu.

   Чрез разработеното безплатно туристическо мобилно приложение Impact-tour, услугите са достъпни и за всяко мобилно устройство, което работи с операционна система Андроид и iOS. Така, всеки може да планира и организира своята почивка в трансграничния регион Румъния-България!

   Приходите на Фондацията за 2018 година възлизат на 385 561 лв., отбеляза по време на пресконференцията д-р Страхил Карапчански.  От тях 144 997 лв. са от 29 дарения в полза на кампаниите „Русе – град на свободния дух“ и „Талант без граници“, от които 2 са на физически лица.

   Председателят на УС Карапчански отправи благодарност към екипа на Фондацията, към Общински съвет – Русе, който е неин Върховен колективен орган на управление, към всички приятели, партньори и дарители, представители на средствата за масово осведомяване и заяви, че доверието, което получи организацията и успехът са достатъчен мотив тя да работи със същите темпове и през 2019 година.

   Той отбеляза, че към момента е в ход конкурса за проектни предложения по програма „Знание и растеж“ на Фондация „Русе – град на свободния дух“  и Фондация „Еконт“ за 2019 година.

   През 2019 година Фондация „Русе – град на свободния дух“ ще предложи на русенци и гостите на града събития, които  се радват на голям интерес като Парад на ретро автомобили, Грийн рок фест, 3D STREET SRT, Конкурс „Посланик на свободния дух в моето училище“. Ще се реализират още два музикални пърформанса на открито по повод 9 май –Денят на Европа и 22 септември –Денят на независимостта на България.

   Фонд "Лицата на Русе" ще продължи да подпомага дейността на талантливи русенци, изявяващи се в различни сфери на науката, образованието, изкуството, културата, с убеждението, че именно те са посланиците на града ни пред света.

   Един от основните акценти в работата на Фондация „Русе - град на свободния дух“ и през 2019 година ще бъде и създаването на устойчива мрежа от партньорства и междусекторно сътрудничество.

   Ще бъдат инициирани и подкрепени събития в областта на масовия спорт, като основа за здравословен начин на живот, както и за утвърждаване и развитие на традиции, създадени в резултат на кампанията „Русе – Европейски град на спорта“, реализирана през 2016 година.

   Активната дейност на Фондацията ще бъде свързана и с утвърждаването на Русе като „град на свободния дух“ като обединяваща платформа.  Ще се извършва задълбочен анализ на културните политики на местно ниво, както и на резултатите от провежданите политики в областта на образованието, науката и масовия спорт.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама