На ход е авангардна стратегическа програма за научни изследвания и иновации на Русенски университет

На ход е авангардна стратегическа програма за научни изследвания и иновации на Русенски университет
Публикация   17:08     25 Апр, 2024 /     akcent.bg   /     218

Реализацията на проекта предвижда развитието на стимулираща иновационна среда

   Проект "Русенски изследователски университет" получи зелена светлина и финансиране от Европейския съюз - NextGenerationEU, чрез Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България. Договорът за изпълнение на стратегическата научноизследователска и иновационна програма на Русенски университет осигурява ресурси за нови интердисциплинарни разработки на 7 научни групи, ръководени от Управителен комитет начело с акад. Христо Белоев – почетен ректор на Русенския университет. Те ще работят в три направления, които определят визията на университета като международно признат изследователски университет със значим принос за развитието на Европейското изследователско пространство.

   Водещите направления, в които ще насочи усилията си русенската академична общност, са свързани с изследване и разработване на ИКТ-базирани решения за дигитална трансформация и сигурност на процеси и системи, фундаментални и научно-приложни изследвания в мехатрониката и новите технологии, както и изследвания на системи, обекти, процеси, явления, технологии и иновации за справедливо и устойчиво зелено общество. Тези направления обхващат всички области на знанието, застъпени в профила на Русенската Алма Матер. Допълнително в изследванията ще бъдат привличани и водещи международно признати изследователи, които да усилят процеса на интернационализация на научните постижения. Съвет по наука и иновации ще следи за качеството на научните резултати, а  Съвещателен борд от доказали се експерти ще добавя експертиза, ценен опит и препоръки при изпълнението на изследователския план в следващите 2 години.

   Реализацията на проекта предвижда развитието на стимулираща иновационна среда за провеждане на научни изследвания с потенциал за технологичен трансфер и интернационализация, която включва оборудването на 7 високотехнологични специализирани лаборатории в новия изследователски комплекс на университета, открит в началото на учебната година.

   Съвременната изследователска инфраструктура е само една от предпоставките Русенски университет да получи през 2022 г. статут на изследователски университет. Водещ критерий за това признание са научните резултати, видими в международните бази данни Scopus и/или Web of Science, и други проверими данни, отразяващи развитието на академичния състав, общественото и икономическото въздействие на научната дейност на университета.

   Статутът на изследователско висше училище беше въведен в Закона за висшето образование през 2021 г. Той се дава за значим принос за развитието на важни обществени области чрез върхови научни изследвания и високи резултати от научноизследователска дейност на висшите училища.

 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha