Днес е : Вторник, 7 Декември 2021

Домашното насилие да се наказва като криминално престъпление

Публикация 03 Aug, 2018 / akcent.bg

  Да бъде криминализирано физическото насилие и психическият тормоз, като за системно малтретиране на жена или дете, насилникът да влиза в затвора  от 1 до 5 години. Това предвиждат промените в НК, които обсъжда ГЕРБ.  

  „Заради отпадането на Истанбулската конвенция от дневния ред на Народното събрание и след решението на Конституционния съд, се налагат мащабни промени в Наказателния кодекс, обясни във Варна председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов.

  Той заяви, че през есента парламентарната му група ще предложи законодателните промени в НК и в Закона за домашното насилие, които да гарантират по-ефективна защита на жертвите на този вид престъпления у нас. За първи път ще се инкриминират психическото насилие и насаждането на страх, каза още Кирилов. Целта е да има превенция при такъв вид посегателства, както и адекватни наказания за насилниците.

  „Всяка четвърта българка е жертва на домашно насилие, а в 91% от случаите убийствата на жени са извършени от мъже, които най-често са техни интимни партньори“, посочи депутатът. Затова системното посегателство ще се счита за лека, средна или тежка телесна повреда и ще бъде наказвано от специализиран съдебен състав.

  До една година затвор или пробация ще се иска при психически тормоз с преки последствия върху жертвата, добави колежката му Таня Петрова. Насаждането на чувство за страх и зависимост също ще бъдат сред престъпленията, с които ще се занимава специализирания съд.

  При домашно насилие по хулигански или расистки подбуди, насилникът да бъде лишаван също от свобода до 5 години, ще предложат още от ГЕРБ. Нужно е и по-ефективно взаимодействие с полицията, както и развиване на мрежата от помощни центрове за жертви на домашно насилие. Предвижда се пострадалите да бъдат отделени от насилниците, докато тече съдебното производство, посочиха депутатите.

  „В момента, при домашно насилие се подава единствено граждански иск и делото по закон е от частно-правен характер. Така насилникът може да получи единствено ограничителна мярка до 6 месеца и глоба, но не и ефективно наказание“, обясни ситуацията юристът и областен  управител на Варна, Стоян Пасев.

  Детайлите за новите промени ще бъдат обсъдени с НПО и подложени на обществен дебат, преди да бъдат предложени за обсъждане в парламента.  

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама