Днес е : Неделя, 5 Април 2020

Огнище на африканска чума по свинете установено в Румъния на 60 км. от България

Публикация 06 Jul, 2018 / akcent.bg

   Още едно огнище на африканска чума по свинете е установено в Румъния, само на 60 километра от българската граница в град Констанца. Така броят им достигна 232. Мерките за контрол по границата продължават да са засилени. На граничния пункт Дунав мост при Русе вече има и информационни табели, които предупреждават, че е забранено внасянето на свинско месо за лична консумация от северната ни съседка.

   В района на русенска област има 8 свинекомплекса и се отглеждат 100 хиляди свине, което е 30% от свинепроизводството в страната. Заради близостта от заразата, в тези обекти се извършва дезинфекция на всички влизащи автомобили. Въведен е и пропускателен режим за работниците.

   Д-р Николай Ненов – началник отдел „Здравеопазване на животните” към Областната дирекция по безопасност на храните - Русе: Два свинекомплеска извършват вътре обща търговия с Румъния. Автомобилите, които отиват на румънска територия и се връщат обратно с живи свине, подлежат на абсолютен контрол, извършван, както от румънска страна, така и от българска по отношение на дезинфекция и следене стриктно шофьорите да не вкарат някаква храна откъм Румъния.

   Плакатите, разлепени на пунктовете за граничен контрол, забраняват „Въвеждането на територията на България на свинско месо, суровина и храни, съдържащи в състава си свинско месо, предназначени за лична консумация".

  Предупрежденията са изписани на български и на румънски език. Поставен е и фризер, в който преминаващите през граничното съоръжение пътници да оставят храната, попадаща под забрана. Има договор за редовно унищожаване на тези количества от екарисажите.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама