Днес е : Вторник, 14 Юли 2020

Паралелно разследване: Стърчаща релса е пробила цистерната в Хитрино

Публикация 18 Jan, 2017 / akcent.bg

   Вероятно стърчаща от земята релса е пробила една от дерайлиралите цистерни в Хитрино. Това заяви Димитър Баев, зам.-управител на „Булмаркет”, фирмата собственик на цистерните.
 
   Според прокуратурата причина за инцидента, отнел 7 живота, е високата скорост, с която влакът е навлязъл в гарата – 78 км/ч при разрешена 40 км/ч.
 
   Според паралелно разследване на фирмата собственик обаче причина за дерайлирането може да е недобре заключената стрелка. Пред bTV Баев показа снимка на добре прибрана стрелка, където езикът се прибира плътно към релсата, както и снимка на стрелката на въпросния коловоз, където е станал инцидента от 10-ти. Според него дори ако влакът се е движил с нормална скорост от 40 км/ч, а не със 78 км/ч, недобре заключената стрелка, също е възможно дерайлиране при такова състояние на стрелката. На други снимки се вижда една от старите релси. Баев заяви, че е имало доста стърчащи от земята релси, които буквално са срязали според техните специалисти цистерната.
 
    По случая се изготвят още няколко експертизи, които ще внесат яснота за причините за тежкия инцидент взел жертви и разрушил десетки домове. Есклузивни кадри показват гарата в Хитрино секунди преди взрива. На клипа се вижда как влакът влиза с висока скорост на гара Хитрино. Между петия и шестия вагон се виждат искри, следва и дерайлирането на вагоните.
 
  От прокуратурата на този етап отказаха изявления. Заявиха, че се прави видеотехническа експертиза на кадрите от охранителната камера. Разследването напредва, но е необходимо време, защото се очакват резултатите от още няколко ключови експертизи, а техният анализ ще даде отговор защо се стигна до трагедията.

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама