Днес е : Сряда, 31 Май 2023

След изборите - ревизия на всички приватизационни сделки по време на прехода

Публикация 27 Oct, 2016 / akcent.bg

  След изборите МВР и ДАНС ще направят ревизия на всички приватизационни сделки по време на целия преход. Това съобщи премиерът Бойко Борисов в началото на днешното редовно правителствено заседание, пише БГНЕС.

  „Още една тема, за която се ядосах - "Булгартабак" не е продаван от мен. Много ясно искам да го кажа. "Булгартабак" нито имаше пари в сметката тогава, това, което са ми доказвали и беше продаден от Агенция "Приватизация". Моля, медиите да отидат и да попитат шефа на тази агенция да разкаже за цялата сделка как е направена, с консултант "Сити Банк", една от най-големите банки с опит на такива приватизационни сделки, с наблюдаващ министър Трайчо Трайков. Откъде накъде?”, ядоса се премиерът.

  „Затова понеже виждам, че някак си забравиха конюшните и много други неща, поинтересувах се малко и има поне още две години за много от сделките от абсолютната им давност. За това с МВР, на ДАНС разпоредбите, които ще дам е да направим ревизия на целия преход, на всички приватизационни сделки, за да стане ясно кой, къде какво е продавал и дали това е реалната цена. В тази сфера, живот и здраве да минат изборите, ще се съсредоточим в пълния му обем”, зарече се премиерът.

  „Да отидат и всичко, което има за "Булгартабак" да го извадят като сделка, щом имат претенции към нея. Аз не съм продал "Булгартабак". Всеки един от вас, когато продава нещо пита ли ме, има си надлежен ред. Всеки от вас, когато предоставя, продава в министерствата си, за това министърът е персонално отговорен и си носи отговорност. Не може да назнача един човек във вашите министерства, понеже публиката си мисли обратното. Само министърът може да назначи в министерството си. Чистачка не мога да назнача в едно министерство, без министърът да го направи”, оплака се Бойко Борисов. Той обясни, че той може да назначи министър, след като бъде одобрен от парламента. Нека да не забравяме и да не се опитват да се изкарват по-светли от папата, защо не са, казвам го с най-добро чувство към всички, апелира премиерът.

  От друга страна той съобщи, че кабинетът отпуска и 3 млн. лв. за БАН. „От страна на САЩ ни беше подарен един циклотрон само, че сградата и всичко, което трябва да го побере, за да може да работи струва 3 млн. лв. БАН няма тези пари. Затова с трансфер към БАН от 3 млн. лв. чрез бюджета на МОН за 2016 г. средствата ще се предоставят на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на БАН”, заяви Борисов. Той добави, че средствата са за финансиране на дейности, свързани с въвеждането и безопасното експлоатиране на Националния циклотронен център. /БГНЕС

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама