Днес е : Неделя, 28 Май 2023

Отново миризма на изгорял бакелит над Здравец?!?

Публикация 01 Sep, 2016 / Румен НИКОЛАЕВ

  Два сигнала са били подадени официално в екоинспекцията за миризми в района на Здравец, потвърди директорът и Лилия Атанасова. Според нея една от подалите сигнала обаче не е успяла да опише точно миризмата, което давало повод за съмнение дали източникът е същият, който преди време беше индентифициран като „Монтюпе“.

  След като бъдат готови резултатите от позиционираната в „Здравец- Изток“ лаборатория, ще имаме по-категоричен отговор за източника на замърсяване,, каза още Атанасова.

  Снощи миризмата на изгорял бакелит е била усетена около 20.30 часа в района на КАТ, твърдят граждани. Специалисти обаче смятат, че трудно може да бъде доказано изпускане на амини в атмосферата от страна на леярните на вече канадската компания, тъй като проветряването става сравнително бързо и реакцията на контролните органи е почти невъзможна.

  От около 20 август насам почти ежедневно  в социалната мрежа има реакция и сигнали на русенци и за замърсяване на въздуха около Товарна гара, Парка на младежта, болница Медика в Здравец- Изток, които я описват отново като „изгорял бакелит“.

  Неотдавна РИОСВ направи 25 предписания към завода за производство на алуминиеви глави на леки автомобили, включително и разпореди за се спре производството в Карусел /леярна/ 1. Към момента официална информация какво се случва в канадската собственост няма.

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама