Четвъртък, 26 Декември 2024

Пловдив става арена на кулинарни дуели

Пловдив става арена на кулинарни дуели
Публикация   17 Апр, 2013   /     akcent.bg   /     430

Шеф Пеньо Иванов и международно жури ще гледат под лупа майстори в кухнята

 

 

 

 

В рамките на три дни – от 18 до 20 април 2013 г., Пловдив ще се превърне в най-голямата кулинарна арена в България. Градът под тепетата е домакин на най-голямото тематично състезание у нас – Националната кулинарна купа 2013, в което уменията и фантазията си ще премерят готвачи, сладкари, ученици и професионалисти от цялата страна.

Майсторите на кулинарните техники ще трябва да спечелят журито не само с идеи, но и с прецизност и бързина на приготвянето на ястията, както и с това, дали са ефектно представени и поднесени, и разбира се – колко са вкусни.

Голямо международно жури с председатели: Андрей Стоилов и Гари Филбей WACS, член на което е и организаторът на Националния кулинарен фестивал „Пъстра трапеза” шеф Пеньо Иванов, ще гледа под лупа шедьоврите, изработени от майсторите, и ще дава безпристрастната си оценка за най-добрите и ефектни изпълнения.

 

Организаторr на Националната кулинарна купа са Българската асоциация на професионалните готвачи и Международен панаир Пловдив, а партньори са Българската асоциация по карвинг, Българската асоциация на професионалните сомелиери, Българската асоциация на барманите, Българската асоциация на пицарите, Община Пловдив и Съвет по туризъм-Пловдив. Надпреварата се провежда под патронажа на Посолството на Норвегия у нас, а в рамките й ще се състои и Панорама за “Най-добър млад готвач”, ”Най-добър млад хлебар и сладкар”, “Най-добър млад сервитьор“ и “Най-добър млад барман“ на Министерството на образованието, младежта и науката. Ще бъдат направени и оценявани и демонстрации по карвинг – изкуството да се сътворяват различни кулинарни форми от плодове и зеленчуци.

 

 Състезанието ще се проведе и журира при стриктно съблюдаване на правилата на Световната асоциация на готварските гилдии /WACS/, като всяка категория ще бъде оценявана от професионално жури. Тази година неговите членове, освен от България, идват и от Англия, Норвегия, Испания и Италия.

Събитието е отворено за посещение, а демонстрациите ще се състоят в панаирна Палата №2.

 

 

 ПРОГРАМА НА СЪБИТИЕТО

19 Април

 

Палата № 2/ Експозиция 

9:00 - 11:00  Сладкар на България 2013 - експозиция

9:00 - 11:00  Арт карвинг индивидуална категория - експозиция

11:15 - Арт категория ученици - Картини от семена

 

ПРОГРАМА  - ПРАКТИЧЕСКИ КЛАСОВЕ

19 Април

Палата № 2/ Състезателни боксове

9:00 - 11:00 - Първи тур „Готвач на България” 2013

11:15 - 13:15 - “Най-добър млад готвач на България“ - първи кръг

13:30 - 15:30 - “Най-добър млад готвач на България “ - първи кръг

15:45 - 18:15 – „Най-добър млад хлебар/сладкар на България“

18:30 - 20:30 - Втори тур „Готвач на България” 2013

19:00 - Обявяване на класиралите се и награждаване

 

19 Април

Палата № 2/ Гурме зона

11:15 - 11:30 - Презентация Американско посолство

 

20 Април

09.00 - Откриване от Водещия

 

ПРОГРАМА - АРТ КЛАСОВЕ

20 Април

Палата № 2/ Експозиция 

9:30 - 12:30 - Технически карвинг - практическа категория

10:30 - Национален шампионат по пица

 

ПРОГРАМА  - ПРАКТИЧЕСКИ КЛАСОВЕ

20 Април

Палата № 2/ Състезателни боксове 

9:00 - 11:00 - Първи кръг – „Кулинарен отбор на България”

11:15 - 12:35 - “ Най-добър млад готвач на България “ - финал

12:50 - 14:05 – „Готвач на България” 2012 - Black box финал

14:10 - 14:40 - Състезание по филетиране на сьомга

14:40 - 16:35 - Кулинарен отбор на България 2012 - Black box финал

17:20  Официално награждаване на победителите

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha