Събота, 27 Април 2024

Местенето на стрелките=инфаркти и катастрофи

Публикация   22:04     31 Март, 2013 /     znanie.eu   /     394

Губим концентрация на работа

 

 

 

 

Местенето на стрелките на часовника напред в 3 часа сутринта в неделя се оказа, че не е толкова безопасно. Според изследване на американски учени смяната на времето води не само до загуба на един час сън, но и до далеч по-неприятни последици. Проучването категорично доказва, че преместването на стрелките може да е свързано с провокирането на редица болести – като инфаркти до предизвикването на катастрофи по пътищата, пише вестник “Дейли Мейл”.

Сърдечните удари се увеличават със 17% през седмицата, която следва смяната на часа, в сравнение с предходните две седмици, обясни Уилиям Бюмон от болницата в Мичиган. Той уточнява, че инфарктите са със 71% повече в неделя, когато се местят напред стрелките, в сравнение с предишната неделя.

 Изследването е публикувано в американското списание по кардиология – American Journal of Cardiology. Според заключенията на учените “развалянето” на съня в деня на смяната на времето води до промяна на нивата на хормоните и до повишаване на кръвното, което пък се отразява негативно върху сърцето. Любопитното е, че смяната на стрелките през есента не оказва никакво влияние върху сърцето. Тогава времето се връща назад, което ни дава още един час сън.

В изследването са включени и учениците, като се тества нивото на тяхната концентрация. Оказва се, че след смяната на времето през пролетта те се представят много по-зле на тестовете, в сравнение с останалите дни.
Служителите пък предпочитат в понеделник след промяната да търсят сайтове за забавления в работно време, вместо да си вършат съвестно задълженията.

 Британски изследвания пък категорично доказват връзката между смяната на времето и увеличаването на катастрофите. Според Ивон Харисън от университета Джон Мурс в Ливърпул на човешкото тяло му трябва поне седмица, за да свикне с новото време.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha