Четвъртък, 19 Септември 2024

Съвместни проекти по Дунавската стратегия начертаха РУ и Военноморската академия в Констанца

Съвместни проекти по Дунавската стратегия начертаха РУ и Военноморската академия в Констанца
Публикация   08 Фев, 2013   /     akcent.bg   /     535

 

 

Съвместни проекти по Дунавската стратегия в областта на речния транспорт, приложението на ВЕИ в задвиждането на водни съдове  и други мултидисциплинарни сфери от взаимен интерес договориха Русенският университет и Военноморската академия в Констанца при двудневните работни срещи на румънската делегация на 7 и 8 февруари. Посещението по инициатива на румънските партньори е в рамките на скрюченото в края на 2011 г. споразумение за сътрудничество между двете висши училища.

 

Военноморската академия в Констанца е висше училище със 150-годишна история, което обучава бакалаври и магистри с механо-електроинженерна подготовка за военноморския флот, търговския флот и пристанищната администрация. При проведените работни срещи с инженерните факултети са съгласувани редица теми за съвместна научна и образователна дейност, по които да се сформират мултидисциплинарни екипи за подготовка на проекти по Дунавската стратегия и други европейски програми.

 

Как да се използват ВЕИ във военноморското дело е водещата проблематика за работа с Електрофакултета. В конкретен план фокусът е поставен върху хибридните решения на соларно-термични и фотоволтаични системи, които повишават енергийната ефективност и намаляват вредните емисии при двигателите на водните съдове. Темата е мултидисциплинарна, затова е в нея ще се включат учени от Електрофакултета, Машинно-технологичния и Транспортния факултети. С Транспортния факултет е съгласувана инициатива за създаване на програма за управление на пристанищната администрация и пристанищните съоръжения, както и използване на ВЕИ на борда на речните кораби. Друга съвместна област е проектирането, изследването и изпитването на двигатели за морски съдове с мощност от 200 до 500 к.с., както и използването на пропан-бутан като заместител на традиционните горива.

 

На работната среща с Машинно-технологичния факултет е бил заявен специален интерес към микроструктурните изследвания на материалите, динамиката и нелинейното програмиране, автоматизацията и роботизацията, конструирането чрез бързо прототипиране на 3D обекти. В тези области Машинно-технологичният факултет има висока научна експертност и образователен опит.

 

С Бизнесфакултета е обсъдена идеята да се разработи проект по кризисен и риск мениджмънт, който да обхване всички потенциални рискове, свързани с речното корабоплаване, пристанищната дейност, замърсяването на водите и човешките ресурси.

 

С всички факултети са договорени академични обмени на преподаватели и студенти, участия в организираните от двете висши училища научни конференции, включване на представители на партньорския университет в издателските бордове на собствените списания. Университетите ще работят и по програмата за обучение през целия живот.

 

Румънската делегация беше водена от д-р Каталин Попа, назначен от ректора на Академията, проф. Вергил Кицак, за отговорно лице по изпълнение на споразумението. На срещата с академичното ръководство д-р Попа сподели, че след като са  проучили българските висши училища в Северна България, са избрали Русенския университет като най-подходящ партньор заради активната му работата по Дунавската стратегия, изследователския му и образователен потенциал.  



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още