Понеделник, 20 Май 2024

Хлебното зърно продължава да расте на извънборсовия пазар у нас

Хлебното зърно продължава да расте на извънборсовия пазар у нас
Публикация   16:08     02 Фев, 2011 /     Иван Иванов – Изпълнителен директор на РСБ АД   /     977

Петролът поскъпна с 18 процента за една година

   Кросът евро/щ.д. продължава да расте в полза на европейската валута, като днес достигна  над 1,385, или най- високото ниво от 9 ноември миналата година. Ръстът на единната валута бе подкрепен от данните за ръста на европейските цени на производителите, повишили се с 5.2% през декември на годишна база. Това сочи възстановяване в сектора, както и заплаха от инфлация, която може да накара Европейската централна банка да започне да мисли за повишение на лихвите. Друг силен импулс еврото получи и от новината, публикувана във „Файненшъл таймс”, че Франция и Германия са близо до споразумение относно важни детайли от съвместния им план за по-тясно „икономическо управление” на еврозоната, въпреки че се очаква провеждането на неколкоседмични преговори с други страни от ЕС за доуточняване на подробностите.

 

Седмично движение на котировките на валутната двойка  EUR/USD

Основните национални индекси се повишиха днес на по-вечето западноевропейски пазари. Германският DAX достигна нива над 7200 пункта, френският CAC 40 напредна до близо 4100 пункта. Dow Jones се повиши с 1,25% до 12 040 пункта. В петък индексът премина над нивото 12 хил., но затвори под него.Standard & Poor’s 500 нарасна с 1,67% до 1308 пункта, след като също като Dow в петък премина нивото 1300, но затвори под него. Последното затваряне над това ниво на индекса е било на 28 август 2008 г.С най-силен ръст сред индустриалните групи в S&P бяха добивните и финансовите компании.Nasdaq Composite добави 1,9%, to 2751 пункта.

На световния зърнен пазар цената на хлебната пшеница продължава да расте и достигна абсолютен максимум над 850 щ.д.  за 100 бушела.      

Интрадневно движение на цената на хлебна пшеница доставка Март 2011г. котирана на американските борси в Щ.Д./100бушела.

 

 

    В страната цената на извънборсовия пазар също расте. За тон качествено зърно продавачите търсят цена над 400 лв/т, а за фуражна пшеница над 350-370 лв/т. Очевидно противно на редица „бодряшки” изказвания публикувани в медиите цената на суровината расте респективно цената на хляба няма как да остане константна.

Петролът сорт „Брент” междувременно се търгува с понижение от 0,2 % днес за 101,59 долара за барел, след като вчера цената му се вдигна с 0, 7% до 101,74 долара за барел. Черното злато поскъпна с 18 % през последните 12 месеца, което създава опасения за за проблеми при възстановяването на световната икономика. Основната енергийна суровина поскъпва вероятно заради напрежението в Египет и притесненията, че то може да засегне и съседните държави, които са известни с петролните си залежи и близостта до основната транспортна артерия за суровината - Суецкия канал.

Златото към момента се търгува за 1336,40щ.д за тройунция.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha