Четвъртък, 2 Май 2024

Болниците ще имат още 26 млн. лв. за нова апаратура

Болниците ще имат още 26 млн. лв. за нова апаратура
Публикация   21:18     04 Дек, 2012 /     capital   /     401

Министерството на здравеопазването е спестило средствата от модернизиране и закупуване на медицинска техника

От предвидените 148 млн. лв. от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет са спестени 26 млн. лв., съобщиха от Министерството на здравеопазването. С тях ще бъде закупена нова апаратура за лечение и диагностика на онкологични заболявания. Със средства от фонда се обновяват 13 държавни болници в 12 града - Русе, Монтана, Велико Търново, Сливен, Благоевград, Бургас, Смолян, Кърджали, Пловдив, Плевен, София и Варна, както и 8 дома за медико-социални грижи за деца. Със спестените средства ще бъдат купени още медицински апарати за образна диагностика. Министерството на здравеопазването е успяло да договори с производителите на апаратура (ядрено-магнитни резонанси, скенери, линейни ускорители и др.) 30 месеца гаранция, при положение че за такава техника те са едногодишни, и то при по-добри цени. Според разчетите на експертите дейностите по него ще създадат 380 нови работни места за медицински персонал.

    Време за подновяване

  Над 81 млн. лв. от фонда са предвидените средства за медицинска техника. Тя включва 10 апарата за ядрено-магнитен резонанс, 4 броя линейни ускорители, 2 системи за планиране на лечението и др. Смисълът на инвестицията е, че апаратурата за лечение на ракови заболявания (линейни ускорители) е крайно недостатъчна и в повечето случаи безнадеждно остаряла. От друга страна, диагностичните апарати - ядрено-магнитни резонанси и скенери, също са недостатъчни, а самите болници нямат достатъчно средства да си ги купят сами. С парите от програмата се обновява и апаратурата на Александровската болница. Освен това ще бъдат закупени 7 линейки, както и асансьорни съоръжения и дизел генератори за лечебните заведения. По думите на експертите от министерството има достатъчно обучен персонал, който да работи с апаратурата. Като цяло животът на един подобен апарат е между 5 и максимум 10 години, но в България има голям обем техника, която е над тази възраст. Парите за строително-ремонтни дейности за болниците пък възлизат на почти 22 млн. лв.

   За какво отиват спестените средства?

 
От последните са икономисани 3 млн. лв., а от медицинска апаратура - 20 млн. лв. С тях ще бъде закупена допълнително апаратура за университетските болници в Плевен и Пловдив, както и лъчетерапевтична апаратура. Ще бъдат поканени и някои от държавните лечебни заведения, определени като "резерви", да кандидатстват за финансиране с европейски пари. Така "от скамейката" стават университетската болница в Стара Загора, както и многопрофилните болници за активно лечение (МБАЛ) в Силистра, Габрово, Търговище и "Пирогов" в София.

   Последното обновяване на медицинска апаратура на държавните болници беше преди 4 години, когато в болниците бяха инвестирани над 80 млн. лв. В цените на клиничните пътеки (начина, по който заплаща за лечение Националната здравноосигурителна каса) са включени само средства за лечение на пациентите и за заплати на медицински персонал, но не и за инвестиции в обновяването на болниците.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha