Понеделник, 20 Май 2024

Два пъти по-малко вино произведено в Русенския регион през 2010-а

Два пъти по-малко вино произведено в Русенския регион през 2010-а
Публикация   16:08     02 Фев, 2011 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     510

Секторът се преминава в сивата икономика заради липса на финансови стимули и прекомерен контрол


 

 

 

Близо два пъти по-малко грозде е изкупено от винпромите през 2010 година. Това е констатацията на регионалния клон на Изпълнителната агенция по лозата и виното, съобщи за www.akcent.bg Евлоги Ханчев. През миналата година е отчетено производство на 7 500 000 литра вино в Русенска, Силистренска, Разградска и Търговищка области, докато през 2009-а количеството е близо 16 млн. литра. Неестествено е тази огромна разлика да изчезне, тъй като колкото и лоша да е била годината, но количествата вино е значително по-малко.

Изкупната цена на гроздето не се е променяла през последните години- между 40 и 50 стотинки, докато разходите- торене, пръскане и др. на нараснали в пъти. Този дисбаланс кара лозарите да не предават гроздето си на големите винопреработватели, а да търся начин да защитят цената на продукцията. Това естествено стана, като производството на вино минава с сивия сектор.

Огромното желание на Агенция митници да сложи под пълен контрол производството на вино и друга причина, която кара сектора да се ориентира към сивата икономика, смятат хора от бранша. Всичко това кара все повече гроздопроизводители да се отказват от този трудоемък и все по малко възнаграждаван бизнес.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha