Четвъртък, 2 Май 2024

РЗИ: Нямя риск за здравето при ренгеновите снимки на зъбите

РЗИ: Нямя риск за здравето  при ренгеновите снимки на зъбите
Публикация   21:15     27 Ноемв, 2012 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     459

Дигиталните дентални ренгени в пъти по-безопасни от конвенционалните

 

 

 

Дигиталните дентални ренгенови апарати са в пъти по-безопасни от конвенционалните. Това бе обявено днес на пресконференция на Районната здравна инспекция по повод неясни и неточни писания в някои централни медии.

Най-общо може да се каже, че всички ренгенови апарати, които се използват, не създават опасност за пациента, поясни инж. Капка Антонова, ръководител на отдел "Радиационен контрол" и отговаряща за Русе, Разград, Силистра, В. Търново, Габрово и Търговище.. Единствено при портативните се налагат определени условия /да се работи със статив, да имат дистанционно управление/. Такива има по един в Русе и в Бяла.

Най-много- 50 на брой, са мобилните. При наложената нормативна промяна в действащата уредба за информация на стоматолозите и на ренгеновите лаборанти е важно да се знае, че вече отпада лицензионния режим в Агенцията за ядрено регулиране АЯР, но остава регистрационния. Освен това вече няма да е необходимо да се иска съгласие на съседите при откриване на ново помещение, което определено ще развали на някои недобросъвестни граждани „бизнеса”.

Най-малко вредни от мобилните са дигиталните ренгени, които остават на лицензионен режим. Такива има в Русе /два/, във Велико Търново и в Разград. При тях радиоактивното облъчване е значително по-малко. Това позволява и на зъбните специалисти да правят повече снимки по време на лечение и да се работи със значително по-голяма точност.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha