Четвъртък, 2 Май 2024

Регионалният координационен съвет в Русе за профилактика на рак на маточната шийка проведе своето първо заседание

Публикация   21:02     24 Окт, 2012 /     akcent.bg   /     460

 

 

На 24 октомври в зала 1 на Областна администрация се проведе заседание във връзка с Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка в Република България 2012г.– 2016г. Това беше първото заседание на Регионалния координационен съвет в Русе, който е консултативен орган към Директора на РЗИ - Русе при осъществяване на дейностите по изпълнението на Националната програма. Председател на регионалния координационен съвет е д-р Теодора Константинова, която също така е и председател на Постоянната комисия по здравеопазване и социална политика на Общински съвет Русе. Регионален координатор е д-р Сиана  Хаджийска – директор на дирекция „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ в РЗИ – Русе. На срещата присъстваха още Маргарита Николова, директор на РЗИ-Русе и заместник областният управител Андриан Райков.

Националната програма е приета с решение на Министерски съвет от 25.07.2012г. Създаден е Национален координационен съвет с председател д-р Минчо Вичев, заместник-министър на здравеопазването и национален координатор д-р Любомир Киров - национален консултант по обща медицина, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

В изявлението си заместник областният управител Андриан Райков заяви своята убеденост от необходимостта за провеждане на първична профилактика на това тежко заболяване и изрази своята надежда този механизъм да се окаже ефективен и да допринесе за намаляването на заболелите. Презентирайки програмата, регионалният координатор д-р Хаджийска разясни, че имунизацията е средство за профилактика на рака на маточната шийка и основната дейност на съвета ще е в най-кратък срок да информира и запознае родителите и близките най-вече на момичетата на 12 години, за ползата от ваксината. Установено е, че при момичетата на възраст 12г. съществува най-добър имунитет и предпазва над 90 % от заразяване с онкогенен човешки папиломен вирус, затова и за тях ваксината е безплатна. Препоръчителна е и за момичета и жени от 12 до 25 години. В България всеки ден умира една жена от рак на маточната шийка, а за сравнение в Япония през последните години от това заболяване не е имало смъртен случай, сподели д-р Константинова и добави, че това се дължи на профилактиката на всеки 6 месеца и масовото ваксиниране. Тя изрази своето убеждение, че ваксината е напълно безопасна за здравето на момичетата.

Основните цели, които си постави Регионалният координационен съвет са провеждане на семинари в Русе и Бяла с общопрактикуващите лекари, педиатри и гинеколози в областта, както и организиране на родителски срещи по училищата в цялата област, за да могат всички родители да бъдат информирани за ползата от ваксината.  



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha