Вторник, 18 Ноември 2025

„Дойде Божоле нуво 2025!“: Какво трябва да знаем за иконичното френско вино?

„Дойде Божоле нуво 2025!“: Какво трябва да знаем за иконичното френско вино?
Публикация   18 Ноемв, 2025   /     akcent.bg   /     118

Само на месец и половина, това вино е свежо, плодово, пълно с живот и радост!

   

   Всеки трети четвъртък на ноември светът казва в един глас: „Le Beaujolais Nouveau est arrivé!“ — Новото Божоле пристигна! 
Това е празник на младото вино, на края на гроздобера и на началото на винените вечери с приятели.
  
   Божоле Нуво е младо червено вино, произведено от сорта Гаме във френския регион Божоле, Бургундия. То се пуска на пазара само шест седмици след гроздобера, което му придава неповторима свежест и лекота.
                   Характерни черти:
• Цвят: розово-виолетов, с младежки блясък
• Вкус: плодови нотки на череша, банан, смокиня и круша
• Температура на сервиране: 13–16 °C
• Подходящи храни: леки ястия, пиле или патешко месо, колбаси, свежи сирена като бри, камамбер и рокфор
 
   Това е вино за радост, разговори и споделяне – не за отлежаване. То се пие младо, защото точно тогава носи своя чар – свеж, ароматен и жизнен.

   Отваряме заедно 2025 реколта на Божоле Нуво – младото френско вино от сорта Гаме, родено в южната част на Бургундия. Само на месец и половина, това вино е свежо, плодово, пълно с живот и радост!

Налейте си от етикета на Дроен, след това на Дюбов, сравнете ги с Моммесен. Направете си специална първа среща с нови вина от региона!

Продължете с вилажите на Дроен и Моммесен и се радвайте – на живота, на виното, на приятелите, с които споделяте усмивки, да спорите над виното и подреждате любимата си храна, която Ви събира около масата! 

В страната, която организира всевъзможни фестивали, празненства и чествания на кулинарията си, едно от най-чаканите и празнувани събития е отварянето на първата бутилка Beujolais Nouveau. Франция е направила от това наглед обикновено и естествено действие, събитие, което днес е се чества в над 100 страни по света.

   Младото Божоле всяка година привлича вниманието на всички фенове на френската кухня, вино и култура. За разлика от повечето вина, дори белите и розетата, които са отваряни година след брането на реколтата, младото Божоле се отваря през ноември и всяка бутилка има срок на годност до 6 месеца.

    Младото Божоле или Божоле нуво (Beaujolais nouveau) е червено вино, произвеждано от сорта грозде гаме във френския регион Божоле, Бургундия, който включва 72 селища, 2000 производителя и общо 13 000 хектара лозя. То представлява младо вино, което се пуска за продажба само шест седмици след края на гроздобера, винаги в третия четвъртък на месец ноември.

  По традиция продажбата на Новото Божоле е забранена до полунощ преди третия четвъртък от ноември на годината. Според Закона за виното във Франция, едва след тази дата, младото Божоле може да стъпи на световния пазар и да достигне до почитателите си. Празникът в София ще започне с тържествено отваряне на първата доставена бутилка от новата реколта, което ще се обяви от Стефан Делайе, Председател на Френско-българската търговска и индустриална камара и негово превъзходителство Ерик Льобедел, посланик на Франция в България, в ролята си на патрон на церемонията.

             Новата реколта ще бъде посрещната с думите: Le Beaujolais Nouveau est arrivé! („Новото Божоле дойде!”). Младото вино е нетърпеливо и за това е прието то да бъде изпивано сравнително бързо след производството му.

   Тази година, още от януари, френският винарски регион Божоле се наслаждава на отлични метеорологични условия – пресищане от слънчево греене през лятото и дозирано количество дъждове, позволяващи на лозите да преминат през всички стъпки на развитие по най-благоприятен начин.
   Според производителите, реколтата на Божоле Нуво 2018 е сред най-добрите, тъй като в нея се усещат цветовете на тъмно-лилав гранат, прекрасните кадифени танини и аромати на червени и черни горски плодове. Тазгодишното вино притежава изключителните заоблени аромати, които работят в перфектна хармония с танините.

   За начало на младото вино от регион „Божоле“ се счита традицията за отваряне на бутилки младо вино от работниците във френските лозя след края на гроздобера. Скоро след това, то добива популярност и се предлага в традиционните ресторанти в Лион, а традицията за отваряне на първата бутилка в третия четвъртък на ноември, идва от далечната 1951 г., когато с декрет се забранява продажбата на вина със защитени наименования на произход преди третия четвъртък на месец ноември.

  Годишното производство на младо Божоле възлиза на около 200 000 хектолитра или 27 млн. бутилки, като почти половината (12,3 млн. бутилки) e предназначено за износ. Младото Божоле се посреща тържествено в 111 страни, сред които и България. Основните пазари са Япония с над 6 млн. бутилки, следвана от САЩ, Обединеното кралство, Канада, Германия, Китай, Белгия, Швейцария и Италия. Винарският регион е първенец по продажби на количество вино за толкова кратък период от време.

Тагове : Божоле , вино , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още