Както ордьовъра, така и предястието, се сервират преди основното ястие. Друго общо между тях е, че имат и една цел - да заситят леко глада до сервирането на основното хранене. По какво обаче се различават ордьовъра и предястието?
Предястието е първото ястие от храненето и е предназначено да "подготви" гостите или клиентите на ресторанта за основното им ястие. То е част от цялостното кулинарно преживяване и концепция на готвача и в зависимост от повода може или да се споделя между няколко души, или да се консумира самостоятелно от един човек.
Ордьоврите, от друга страна, се сервират отделно от цялостното хранене. Те обикновено представляват разнообразни, елегантни хапки, които можем да похапваме прави, докато държим напитката си в другата ръка по време на коктейл или друго специално събитие, пише TimeOut.
Източник: iStock
Какъв е произходът на ордьоврите и предястията
Поднасянето на малки порции хапване преди основното хранене е познато като практика в целия свят от векове и това продължава да е така (например тапасите в Испания).
Ордьовър на френски (hors d'oeuvres) в буквален превод означава "извън работа", което звучи логично, предвид че се сервира отделно от основното хранене. Терминът първоначално се е отнасял до архитектурата, но до XVII век е придобил значение и в кулинарията.
Източник: iStock
Предястие пък произлиза от латинската дума appetitus, която означава "да копнееш". Наименованието е препратка към начина, по който малките хапки са предназначени да заситят глада преди вечерята.
Въпреки различния им произход, ордьоврите и предястията продължават да се поднасят и днес, съобразено спрямо повода. Количеството, разбира се, трябва да е съобразено с броя гости, като е препоръчително да не се приготвят прекалено рано, за да останат пресни за максимално дълго време.
Коментари
Все още няма коментари!
Коментирай