Събота, 2 Август 2025

Ястия, приготвени по стари домашни рецепти и специално отношение към гостите, правят ресторанта на ,,Гергана,, предпочитан и харесван

Ястия, приготвени по стари домашни рецепти и специално отношение към гостите, правят ресторанта на ,,Гергана,, предпочитан и харесван
Публикация   01 Авг, 2025   /     Със Симеон Симеонов разговаря Румен Николаев   /     860

Културата на обслужване, опит и възпитание се оказват над езиковата бариера между персонала от Бали и гостите

   Ще поговорим за емблематичния вече за Албена хотелски комплекс „Гергана”, в чийто ресторант  управител е Симеон Симеонов. Тук наистина е трудно да се намери причина за упрек или забележка, тъй като всичко действа като една добре смазана машина...

   Какво според теб се промени за това време, за тези 4 години? Впечатление сякаш прави един по-добър ред, едно по-спокойно и професионално обслужване на гостите? Предполага се, че и броят на хранещите се не е намалял?

   Напротив, дори има увеличение. Въпрос на организация, може да прозвучи малко тривиално, но това се постига с ред, дисциплина, достатъчно персонал...

   Което означава, че и тук има повече от чужденците, на които Албена е предоставила възможност да работят...

   Да, за съжаление... казвам за съжаление, тъй като няма българи, желаещи  сезонна работа. Но пък няма забележки към работата на момичетата от Добрич Елис и Ивайла.

                     

   Да се спрем на чужденците- представители откъде и на какви позиции  има в момента?

   Ще почна все пак с българите, от Узбекистан и от Индонезия, от остров Бали.

    Съществуването на езикова бариера не се усеща особено  с този персонал, включително и този от Бали?

   Така е, защото всички те говорят английски. А и се опитват да говорят български.Повечето от тях знаят няколко основни понятия. Всички гости са впечатлени, че на тези млади хора усмивката не слиза от лицата им, независимо дали те вижда за първи път или вече сте общували. Наистина, такъв усмихнат персонал може би имаме за първи път. Освен това, което е много съществено и важно- всички те са с опит в туризма, независимо на какви позиции са били- по круизни кораби, в Бали, на различни места като сервитьори, като бармани, помощник- готвачи. Това е голямо предимство, тъй като времето за обучение се оказва излишно.

  И това, което и мен ме впечатлява, както и гостите в ресторанта- това са много възпитани, уважителни и трудолюбиви хора.

   Относно храненето- това също е тема, от която всеки разбира, а и знаем, че вкусовете са различни, независимо от националността на гостите. По принцип на ол- инклузив се предлагат почти едно и също меню като ястия. Определено разликата е в качеството на използваните продукти и майсторството на персонала.

   Тук се стараем и готвим по домашни рецепти.

   Добре е да припомним, че ти си бил... какъв ли не си бил?

 11 години съм бил главен готвач на „Гергана”, след това главен кулинар на ресторантите на целия комплекс „Албена”. Но смятам, че това, което предлагаме на гостите, е приготвено по домашно и затова се харесва на почти всички. Приготвяме ястията, така, както се готви в малки количества, а не като промишлени, където основно се гони количество.

   Като пример ще дам, че днес дойдоха и похвалиха мусаката, а предния ден - пържените кюфтета. Трудно може да се чуе добър отзвук за пържени кюфтета на ол инклузив. Тайната, а всъщност това не е тайна- не залитаме в гурме или молекулярна кухня, във възвишени кулинарни творения. Стараем се и пресъздаваме автентичния вкус на ястията, както се приготвят по традиция в домашни условия.

   Да, със сигурност трудно може да се угоди на всички изисквания за предлаганите храни от кухнята. Но все пак- кои се открояват според вкусовите на гостите, независимо откъде са.

    Най- харесваните ястия са с телешко месо, което е произведено в Албена, тези от българската тематична вечер. На нея се предлагат мусака, агнешко, печено прасенце, свинско със зеле, боб... И другата предпочитана е морската вечер- морски дарове и различни видове риба. Независимо какво има на барбекюто на дървени въглища, често пред него има опашки от търпеливи гости в очакване да получат вкусна порция печени ребърца, риба, плескавица и какво ли не... За това се грижи Сухроб /Саша/, както се представя младият мъж от Узбекистан, който е  на работа в ресторанта вече 3-та година и приготвя вкусотии.

  Като стана въпрос за вкусно приготвени блюда- при вас рибите, които се предлагат на барбекю, пържена или като ястие, не са замразени, а охладени.

   Да, така е. Охладената риба, и месата, са близки до пресните. А всеки, предполагам вече знае, че след като е замразено веднъж едно месо, то вече губи от вкусовите си качества.

   Едва ли вече някой, който не е за първи път при нас, не знае, че работим основно с произведените от Албена и за Албена плодове и зеленчуци, телешкото...

  Ако има още нещо, което може да кажем за нашата работа е, че се стараем клиентът да почувства и получи лично отношение и да бъде обслужен с усмивка.

  Последното - като че ли този сезон не е трудно?

Да, това са много позитивни, спретнати, дисциплинирани, да не кажа послушни, изпълнителни. Говоря за тези повече от 15 млади хора от Бали. Всички те искат да продължат да работят тук, но са с 6-месечни визи и ще трябва догодина пак да кандидатстват. Дори имаха и среща лично с изпълнителния директор на комплекса Красимир Станев, на която казаха, че ще рекламират курорта и условията, които се предлагат за работа и изразиха убеденост, че ще има много желаещи.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha