Днес е задушница пред Петдесетница или т. нар. Черешова задушница и е специален ден в памет на нашите близки.
Опечалените посещават гробищата, почистват гробовете и палят свещи в памет на починалите си близки.
Задушница пред Петдесетница е нарочен възпоменателен ден – след възнесението на Господ входът на царството небесно – раят, е отворен. Затова в този ден църквата усърдно се моли през него да влязат починалите с вяра.
На задушница камбаната бие траурно – с отмерен удар, да напомни за грижата за мъртвите. Службата е заупокойна, след която, както и на вечерта на предния ден, се прави обща панихида.
Опечалените по смъртта на свои близки от предния ден и на самия ден посещават гробищата, палят свещи и кандила, поставят цветя, преливат гробовете с вино, кадят над тях с тамян, носят жито и в църква, и на гробищата, разчупват хляб и раздават донесеното от името на покойниците.
Има поверие, че именно на този ден душите на мъртвите се спускат от небето и се нареждат около трапезата, за да могат да си вземат от храната, която е оставена там. Затова и на Черешова задушница винаги се оставя едно празно място около трапезата. Първата хапка не се изяжда, а се оставя на земята. Първата глътка вино не се отпива, а се излива на земята с думите „За Бог да прости“.
Задушницата в този период от годината се нарича „черешова“, защото това е най-популярният плод през периода и обикновено се прибавя към храната за помен.
Коментари
Все още няма коментари!
Коментирай