Пасивно пушене – какви рискове крие?

Пасивно пушене – какви рискове крие?
Публикация   30 Май, 2025   /     akcent.bg   /     151

В пасивното пушене се крие смъртоносен коктейл от повече от 4000 дразнители, токсини и канцерогенни вещества.

   Съществуват два вида тютюнев дим – основен, който се вдишва директно през устата на пушача, и страничен, който се получава от горящия връх на цигарата, смесен с околния въздух.

   За съжаление, пасивните пушачи са по-склонни да се разболеят от същите болести като пушачите, включително рак на белия дроб и сърдечни заболявания.

        Какво е пасивно пушене?

   Пасивно пушене е димът, който пушачът издишва, плюс този, който се образува от горенето на тютюневото изделие. Когато хората около пушача го вдишват – това е не само неприятно за тях, но може да навреди и на здравето им. Превръщаме се в пасивни пушачи всеки път, когато се намираме в една и съща стая, къща, кола или сме на обществено място с човек, който пуши.

  Пасивното пушене никога не е безопасно. Тютюневият дим съдържа стотици токсични химикали. Това включва около 70 вещества, които могат да причинят рак. Дори малки количества от този дим са вредни. Той може да увреди здравето на всеки, който го вдишва.

  Единственият начин да предпазите приятелите и семейството си от пасивно пушене е да поддържате средата около тях свободна от тютюнев дим. Ако сте пушач и не сте готов да откажете цигарите, полагайте всички усилия да държите цигарения дим далеч от други хора и никога не пушете на закрито или в колата.

             Какви са рисковете от пасивното пушене и кога настъпват уврежданията?

pasivno-pushene

  В пасивното пушене се крие смъртоносен коктейл от повече от 4000 дразнители, токсини и канцерогенни вещества. В по-голямата част то е невидимо и без мирис. Но, независимо колко внимателни си мислите, че сте, хората около вас продължават да вдишват вредните отрови.

   Отварянето на прозорците и вратите или пушенето в друга стая от къщата не предпазва околните. Дори при отворен прозорец димът може да се задържи във въздуха в продължение на 2 до 3 часа, след като сте изпушили цигара.

   Освен това, дори да ограничите пушенето в една стая, димът ще се разпространи в останалата част на къщата, където отново ще бъде вдишан.

   Всичкият дим от изгарянето на никотинови продукти съдържа вредни химикали. Дори непушачите, които вдишват чужд дим, вдишват тези токсини. Страничният дим от края на запалена цигара не се филтрира. В него има повече вредни вещества, отколкото в основния дим, който някой издишва.

  Проучванията показват, че вредата от пасивното пушене настъпва само за пет минути:

  • След пет минути – артериите стават по-малко гъвкави, точно както при човек, който пуши самата цигара.
  • След 20-30 минути – кръвта започва да се съсирва, а мастните отлагания в кръвоносните съдове увеличават риска от инфаркт и инсулт.
  • След два часа – може да се развие неравномерен сърдечен ритъм (аритмия), който да предизвика инфаркт или други сериозни сърдечни проблеми.

   Пасивното пушене и свободните радикали

Пушенето на цигари, както и пасивното пушене, ускоряват производството на свободни радикали в тялото. Те причиняват увреждане на клетките, което в крайна сметка може да доведе до рак и други заболявания.

Свободните радикали са атоми или молекули, които имат нечетен брой електрони, което ги прави много нестабилни.

Дори и без да пушим, тялото ни е изложено на свободни радикали всеки ден. Тези свободни радикали се генерират от токсините в околната среда, включително от пасивно пушене, и нормалните метаболитни процеси, използвани за смилане на храната, която ядем.

   Свободните радикали пътуват из тялото, търсейки електрон, който да грабнат от други молекули, за да могат да стабилизират енергията си. В зависимост от това къде намират електрона, от който се нуждаят, те могат да опустошат здрава тъкан.

     Справяне с хранителни дефицити при пасивно пушене

Защитната система на тялото използва антиоксиданти, за да се бори с щетите, причинени от свободните радикали.

Антиоксидантите са молекули, способни да даряват електрони на свободните радикали, без да губят собствената си молекулярна цялост. По този начин те успяват да забавят разрушителното въздействие на свободните радикали върху тялото.

Науката е идентифицирала над 4000 антиоскиданта, някои от които се произвеждат в човешкото тяло по естествен път. Други идват от храните, които ядем.

   Свободните радикали пречат на действието на колагена, причинявайки прословутите „бръчки на пушача“.

Когато се натъкнат на кръвоносни съдове, те могат да повредят лигавицата им, повишавайки риска от сърдечен удар.

Тагове : пушене , рискове ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha