Понеделник, 28 Октомври 2024

След срещата на НСТС: Промените в данъчните закони ще бъдат внесени след формирането на 51-ото НС

След срещата на НСТС: Промените в данъчните закони ще бъдат внесени след формирането на 51-ото НС
Публикация   28 Окт, 2024   /     akcent.bg   /     32

Липсва подкрепа за декларирането на материалните запаси и дълготрайните активи.

   Законопроектите за промени в данъчните закони няма да бъдат внесени в сряда в Министерски съвет, тъй като очакваме формирането на 51-вото Народно събрание, тогава ще бъдат внесени.

Това заяви служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова по време на извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), на което бяха представени предложенията за изменения в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ), Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС), Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС), предаде БТА.

   Ако се внесат в 50-ото Народното събрание и не се приемат, всичко се архивира и трябва отново да се внасят. Имаме достатъчно време, обясни Петкова. Знаете, че по принцип ще бъдат коментирани и някои мерки и приходни разходи, свързани със закона за бюджета за 2025 г., отбеляза също тя.

   Принципно се подкрепят данъчните закони с изключение на три основни мерки, обобщи Петкова обсъжданията на заседанието днес. По думите ѝ липсва подкрепа за декларирането на материалните запаси и дълготрайните активи.

   Четирите законопроекта бяха публикувани в края на септември за обществено обсъждане от Министерството на финансите (МФ). Отбелязани бяха основни акценти от предложенията. Предлаганите промени са предимно технически, като засягат прилагането на европейски директиви и изисквания на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), както и свързани с необходимостта от прецизиране на нормативната уредба.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha