Понеделник, 28 Октомври 2024

В Русенския униврситет заапочна пореден курс на обучение за ученици и учители с български произход от Молдова

В Русенския униврситет заапочна пореден курс на обучение за ученици и учители с български произход от Молдова
Публикация   28 Окт, 2024   /     akcent.bg   /     29

Университетът се е наложил като един от центровете за обучение на ученици и учители с български произход от Молдова и Украйна

  В  Русенския университет започна нов курс на обучение за ученици и учители с български произход от Молдова по ПМС 103/1993 след одобрена заявка на университета от МОН. Групата включва 50 ученици от 9, 10, 11 и 12 клас и 5 учителки от гимназии и лицеи в Чадър Лунга, Кирсово, Комрат, Чобалакчия, Московей и Стояновка, населявани предимно с български общности. Началото на курса е само ден преди Деня на бесарабските българи, който по традиция се отбелязва всяка година на 29 октомври.

       Групата беше посрещната в зала 2.101 от доц. д-р Галина Иванова – заместник-ректор по международно сътрудничество, която приветства гостите с „Добре дошли!“ и представи Русенския университет и град Русе.

      След официалното приветствие курсистите бяха поздравени от основните домакини на обучението – катедра БЕЛИИ, представена от ръководителя на катедрата доц. д-р Мира Душкова, д-р Ния Пенева и д-р Валентина Радева. Те запознаха курсистите с програмата на курса, включваща голямо разнообразие от лекции по български език, литература и традиционни български изкуства, както и запознаване с историческите и културните забележителности на град Русе. В края на обучението за курсистите са предвидени две екскурзии - до исторически и културни забележителности в Плиска, Мадара и Преслав и до Велико Търново.

         Сертификатите за завършения курс на обучение ще бъдат връчени на курсистите от ректора на Русенския университет проф. д-р инж. Генчо Попов в навечерието на Деня на народните будители.

   Огромна заслуга за битовото устройване на курсистите има помощник-ректорът на университета Венцислав Димитров.

       С организацията на най-малко 2 подобни курса годишно Русенският университет се е наложил като един от центровете за обучение на ученици и учители с български произход от Молдова и Украйна, като по този начин засвидетелства своята патриотична мисия и висока социална отговорност към българите в чужбина.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha