Петък, 25 Октомври 2024

Галъп: Величие и МЕЧ са с добър шанс за парламента

Галъп: Величие и МЕЧ са с добър шанс за парламента
Публикация   25 Окт, 2024   /     akcent.bg   /     70

Седем формации вероятно ще имат депутати в НС, една е на ръба, а друга има своите шансове за влизане в 51-ия парламент.

   Данните се основават на проучване на "Галъп интернешънъл болкан" за Българското национално радио. Проучването обхваща 1007 души в представителна за пълнолетното население в страната извадка и е проведено чрез интервю "лице в лице" с таблети между 10 и 21 октомври. Изследването не е прогноза за изборен резултат, а е моментната снимка на нагласите, регистрирани няколко дни преди вота.

Ако заявеното седмица преди вота се възпроизведе и в неделя, резултатите ще са: 

ГЕРБ-СДС ще вземе 26,1% от гласовете. ПП-ДБ и "Възраждане" – съответно 16,2% и 14,9% – са в пакет и не ясно кой би завършил на второ и на трето място, но към този момент ПП-ДБ има видимо по-добри изгледи. 

Трудно е да се оцени ситуацията в полето на традиционния електорат на ДПС, коментират социлозите от "Галъп". Алиансът за права и свободи е на ниво от 7,9%, но възходящият тренд при "ДПС-Ново начало" води до практическо изравняване на подкрепата – 7,6%. 

 

"Последните дни на кампанията обаче могат да променят тази подредба и да изведат "ДПС-Ново начало" пред АПС, ако възходящият им тренд продължи и поради по-високия организационен ресурс за мобилизация, демонстриран от тях", твърдят социолозите. До колебания в резултата може да доведе и вотът от чужбина, който само косвено се отчита в такива проучвания.

"БСП-Обединена левица" биха имали 7,1% подкрепа. Устойчива е подкрепата и за ИТН - 6,2%.

От "Галъп" допълват, че тези няколко формации са в своеобразен "пакет", като към него има определен шанс да се присъединят още една или дори две формации.

Една седмица преди вота на самия ръб на 4-процентната бариера, с добри възможности за нейното преодоляване, са МЕЧ с 4,1% и "Величие" с 3,8%.

"Синя България" е на ниво от 1,2%. Останалите дялове са за формации с по-ниска от процент декларативна подкрепа.

"Очаква се до изборния ден в неделя да настъпят и някои промени в разположението на част от политическите сили, поради различни фактори като например традиционното формиране на окончателно решение на част от избирателите на финалната права, влияние на различни организационни и клиентелни мрежи за мобилизация в изборния ден и др.", коментират социолозите.

От данните им става видно, че очакваната активност за гласуване за Народното събрание е 31,1%, като трябва да се имат предвид условностите на изборните списъци, както и на искреността на отговорите.

Хипотетичното очакване е за около 2 милиона гласове, като 3,4% от действителните гласове – от днешна гледна точка – има вероятност да са: "Не подкрепям никого".

-------------------------

   Данните са на "Галъп интернешънъл болкан" за Българското национално радио. Изследването е проведено между 10 и 21 октомври 2024 г. сред 1007 души по метода "лице в лице" с таблети. Двустепенната гнездова извадка е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още