Петък, 25 Октомври 2024

Община Сливо поле е първата община в областта с открити два много сериозни водопроводни проекта

Община Сливо поле е първата община в областта с открити два много сериозни водопроводни проекта
Публикация   25 Окт, 2024   /     akcent.bg   /     108

Водопроводът преминава и под два пътя – Сливо поле – Ряхово и републиканския път между Русе и Силистра.

   Убеден съм, че ефектът от проекта е изключително важен, защото ще предостави качествена питейна вода, няма да има загуби и аварии и няма да се спира водоподаването“, убеден е  кметът на общината Валентин Атанасов.   

    През месец ноември ще започне подмяната на довеждащия водопровод, който захранва с вода град Сливо поле и село Борисово, стана ясно от проведена по-рано днес среща при областния управител Драгомир Драганов и заместника му Георги Георгиев.   Водопроводът е с дължина от 5.6 км, а проектът за реконструкцията му се подготвя вече няколко години. Инициативата се изпълнява със собствени средства на „Водоснабдяване и канализация“ ООД – Русе, както и със заемни средства от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

    Общата стойност на строителния договор е приблизително 5 милиона лева, като заемните средства за изпълнението възлизат на около 3 милиона лева. Управителят на „ВиК“ ООД-Русе инж. Илиан Милев посочи, че настоящият водопровод е силно компрометиран, тъй като е на близо половин век. „Водопроводът е в края на експлоатационния си живот, дава често аварии и води до големи течове и загуби на вода“, заяви инж. Милев. Той поясни, че в момента се извършва доставка на материали за започване на дейностите и вече има издадено разрешение за строеж от Община Сливо поле. „Ефектът от проекта ще бъде намаляване на загубите, на прекъсванията на подаване на вода към двете населени места и осигуряване на гарантирано водоснабдяване за следващите поне 50 години“, допълни още той. Милев отбеляза, че именно есента е и сред най-подходящите сезони за започване на ремонтните дейности по този водопровод, защото теренът, през който минава обектът, е земеделска земя и е било нужно да се изчака прибирането на реколтата. Срокът на изпълнение на строителните дейности е 9 месеца, като при добри атмосферни условия и при липса на извънредни обстоятелства строително-монтажните работи най-вероятно ще могат да приключат по-скоро. Водопроводът преминава и под два пътя – Сливо поле – Ряхово и републиканския път между Русе и Силистра.

   „В национален мащаб около 60% са загубите във връзка с водоснабдяването. Община Сливо поле е първата община в русенска област, където в продължение на два месеца се откриват два много сериозни проекта, които ще водоснабдяват общинския център и други големи населени места“, заяви областният управител Драгомир Драганов и посочи, че останалите общини в региона също трябва да работят активно в тази сфера и да подготвят проекти по Националния план за възстановяване и устойчивост, така че там, където има проблеми с водоподаването, въпросите да се решат.  „В продължение на дълги години водните запаси в страната ни намаляват, а загубите са изключително сериозни и трябва да направим всички усилия да ги минимизираме“, подчерта Драганов и посочи, че няма населени места от русенско, които да са застрашени от въвеждането на воден режим. Въпреки това според него е от първостепенно значение да се положат всички усилия за рехабилитация на водопроводната система.

   „Ръководството на Общината и Общинския съвет сме изключително горди и радостни от факта, че дългата процедура по изготвяне на документация и всичко останало с цел да се започне този проект е вече факт“, каза кметът на Сливо поле Валентин Атанасов и отбеляза, че вече са подготвени депа за складиране на частите, необходими за подмяна на водопровода. „Проектът е много важен, защото чрез него се решава съществен въпрос за две населени места. Убеден съм, че ефектът от проекта е изключително важен, защото ще предостави качествена питейна вода, няма да има загуби и аварии и няма да се спира водоподаването“, каза кметът Атанасов. Становището му бе подкрепено и от председателя на Общинския съвет Илиян Иванов, който отбеляза, че след смяната на водопровода няма да има бедствени положения и безводие. „Водните проекти са тежки за изпълнение, има неудобства и неудачи, които самото строителство налага, но моля за търпение от страна на гражданите“, заяви кметът.

    В срещата участваха председателят на общинския съвет Илиян Иванов и заместник-кметът Борислава Братоева. 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още