Четвъртък, 24 Октомври 2024

Екипи на пожарната и полицията в Русе взеха участие в мащабно учение „SAREX-24“ по поречието на р. Дунав

Екипи на пожарната и полицията в Русе взеха участие в мащабно учение „SAREX-24“ по поречието на р. Дунав
Публикация   24 Окт, 2024   /     akcent.bg   /     52

Съгласно сценария на учението самолет Dassault Falcon 2000, превозващ на борда си 10 пътника и двама души екипаж, е изпълнявал полет от Букурещ за София

   Пълномащабно полево учение за търсене и спасяване при авиационно произшествие и ликвидиране на последствията от него по бреговата ивица на река Дунав се проведе днес в местността „Стълпище“, русенско. На терен бяха десетки автомобили и специализирана техника, като в операцията се включиха водолази, два гранични полицейски кораба, моторен катер на Изпълнителните агенции за проучване и поддържане на река Дунав и „Морска администрация“, както и два вертолета – „Кугар“ и „Пантер“ съответно от авиобазите в Крумово и Варна, а също и доброволци от БЧК и доброволните формирования към общините Иваново и Русе.

   Учението се проведе под наименование „SAREX-24“ и е организирано съвместно от Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ към Министерство на транспорта и съобщенията и Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към Министерство на вътрешните работи. Стартът на дейностите беше даден от заместник-министъра на транспорта и съобщенията Живко Петров, който заяви, че е доволен, че подобна тренировка се провежда, защото всяко такова учение довежда до нарастване на възможностите и подобряване на координацията. „Основата на всяка една аварийно-спасителна дейност е добрата координация с цел намаляване на времето за реакция, защото то е критично важно. Тук ангажираме всички аварийно спасителни институции на държавата.

Сред тях са Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението, Главна дирекция „Аварийно-спасителна дейност“ към Изпълнителна агенция „Морска администрация“ с два катера, Спешна помощ, двете авиобази в Крумово и Варна. Целта е да се разиграе възможно най-тежкият сценарий, за да проиграем взаимодействие и координация, за да сме сигурни, че при реален инцидент ще взаимодействаме така както се показва тук. При реални дейности малките камъчета преобръщат колата, отиграването и разкриването на тези проблеми става на такива учения“, сподели още заместник-министър Петров. Той посочи, че ситуацията винаги може да бъде и по-тежка, но районът в местността „Стълпище“ е избран, защото е достатъчно сложен и самият терен е пресечен. Той каза още, че подходите в местността не са равни, улиците са тесни, а реката усложнява дейността и по този начин днес се е отработил още едни компонент – именно водния, заради включените в симулацията катери, водолази и хеликоптер „Пантер“ от Военноморските сили. Заместник-министърът посочи, че при усложнена обстановка винаги може да се изиска помощ от съседни държави, каквато в случая е Румъния. „Целта е в спокойна обстановка да се отработи взаимодействие, при учение не е добре да се включват непредвидени елементи. Това, което тук е отработено тук трябва да е сигурно, че можем да го направим при реален инцидент“, заяви Живко Петров.

   Съгласно сценария на учението самолет Dassault Falcon 2000, превозващ на борда си 10 пътника и двама души екипаж, е изпълнявал полет от Букурещ за София. Екипажът е докладвал за невъзможност за управление по тангаж и взето решение за аварийно кацане. Последната комуникация и радарна информация е била от пограничния район Русе-Гюргево, движещ се над река Дунав, на приблизително около 20 км запад – югозапад от гр. Русе. Около 09 ч. и 15 минути на тел. 112 постъпиха множество сигнали за силен тътен и възникнал пожар в зона на брегова ивица по поречието на р. Дунав, непосредствено намираща се до „Стълпище“, като един от обаждащите се очевидци е твърдял, че се намира в близост и е видял, че е паднал самолет, който се е разпаднал на части в посочената зона. Оказа се, че действително при падането си самолетът се е разкъсал на множество части, като част от него се намира във водата, а по-голяма част от фюзелажа и части от крило и опашката му са на сушата и има пламъчно горене. Поетапно бяха предприети действия за разузнаване и оценка на оперативната обстановката на място и предприемане на действия по въвеждане на силите и средствата от териториалните структури на Единната спасителна система с цел локализиране и ликвидиране на произшествието и последиците от него. Веднага бе организиран и Временен оперативен щаб, като приоритетните дейности бяха насочени към спасяването на хора, оценка на местопроизшествието, ограничаване разпространението на пожара и подготовка на информация за действащите екипи на място. Осигурена бе и пълна оперативна самостоятелност чрез допълнително комуникационно оборудване. Беше въведено и временно ограничаване на полетите над района на произшествието, а  директорът на Регионалната дирекция за пожарна безопасност и защита на населението комисар Светослав Войчев задейства  плана за действие при кризи, извънредни ситуации и защита при бедствия частите, касаещи големи и сложни пожари, както и действие при големи катастрофи /автомобилни, железопътни, авиационни и други.

   На място бе изграден полеви център за извършване на триаж и оказване на първа помощ на пострадалите, както и център за психологична помощ. Пострадалите бяха транспортирани с реанимобили на Центъра за спешна медицинска помощ, а тежко ранен човек бе извозен с хеликоптер „Кугар“ до лечебно заведение в Русе. След това в операцията се включи и хеликоптера на ВМС, който извърши евакуация от вода чрез бордна лебедка на забелязан в река Дунав пострадал.

   Бяха предприети и навременни действия по гасене на пожара и изграждане на водоснабдяване чрез подвоз. Според симулацията голяма част от разлятото гориво обаче се оттече във водите на р. Дунав, като за това се наложи заграждане на района в реката със специални защитни съоръжения, предпазващи по-нататъшното замърсяване. Обсъден бе и вариант за допълнително водоснабдяване за гасене на пожара чрез засмукване от р. Дунав, но предвид обстановката това не се наложи.

   На учението присъстваха всички представители на държаната и местната власт от региона, имащи отношение по справяне със ситуацията, както и главният директор на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ Анелия Маринов и заместник-директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ старши комисар Любомир Баров.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha