Сряда, 23 Октомври 2024

Общинският съветник от ГЕРБ Росица Георгиева предлага общината да финансира издаването на списание ,,Брод”

Общинският съветник от ГЕРБ Росица Георгиева предлага общината да финансира издаването на списание ,,Брод”
Публикация   23 Окт, 2024   /     akcent.bg   /     52

Русенското списание „Брод“ е единственото печатно издание за литература и култура в града и региона

   Росица Георгиева, общински съветник от група на ПП ГЕРБ-Русе, е внесла предложение за сключване на Споразумение за сътрудничество за издаване на списание „Брод“. Предложението е общината да осигури 5000 лева, необходими за разходите по отпечатването на подготвяния брой на русенския алманах с предвиждан тираж от около 300 бройки.

   Редколегията на „Брод“, с главен редактор Нели Пигулева, подготвя издание, с което да отбележи 120-ата годишнина от рождението на Димитър Добрев, издателя на вестник „Светлоструй“, 120-годишнината на Змей Горянин, както и да помести интригуващи непубликувани творби на съвременни русенски автори и нови млади имена, пише в предложението си до Общинския съвет Росица Георгиева и отбелязва, че ако алманахът не срещне подкрепа, това може „да бъде последният брой на единственото русенско издание за литература и култура”.

   Русенското списание „Брод“ е единственото печатно издание за литература и култура в града и региона, което дава възможност за публикации и споделяне на художествени текстове на местни автори. На страниците му намират място поетични, белетристични и драматургични текстове, художествена критика, исторически изследвания, преводи на стойностни произведения на автори от дунавските страни. Сред рубриките в изданието специално място заема „Находка“, която представя млад русенски автор с негова дебютна публикация, като така въвежда млади дарования в голямата литература.

   „Брод“ започва да се издава през 2003 г. и е наследник на закрития през 1992 г. русенски литературен алманах „Светлоструй“, а също и на единствения по рода си в България селски литературен вестник „Светлоструй“, издаван от Димитър Добрев през 1928-1941 г.  Почетен главен редактор на „Брод“ е именитият български поет Иван Цанев, носител на национални и международни награди - талантлив творец с богата душевност и русенец с трепетно отношение към града и неговата култура. Редакционната колегия включва още Пламен Абаджиев, ръководител на издателска къща "Парнас" и Светлозар Гиндянов, собственик на печатница "Авангард принт".

Спорадично издаването на „Брод“ е бивало подкрепяно през годините по местни културни програми. Но този спорадичен характер на финансирането е сериозна пречка в работата по събирането и редактирането на стойностни текстове, работата с автори, както и при цялостната подготовка на всеки брой. Неведнъж с различни общински ръководства е бил обсъждан въпросът дали русенската община не е склонна да бъде съпричастна към такава важна за днешните и бъдещи автори и читатели дейност като издаването на литературно списание, посочва в мотивацията на предложението си Росица Георгиева и посочва примери за подобно полезно сътрудничество.

   В Бургас сп. „Море“ се финансира изцяло от Община Бургас, която не само поема разходите по отпечатването на всеки брой, но и осигурява редакционен офис и възнаграждение на редактори на изданието. В град Казанлък Общината финансира изцяло литературното списание „Кула“. Това дава възможност на съответните издания да работят по-ползотворно, но и да постигнат прилична периодичност, например, от 4 броя годишно, което ги прави по-авторитетни, по-достъпни за талантливи местни автори и по-търсени за читателите.

   Към настоящия момент са издадени 16 броя на „Брод“, последният от които през 2022 година. В списанието са публикувани наградени текстове на различни конкурси, в това число на конкурса "Светлоструй" и "Стоян Михайловски". Редколегията на „Брод“ заявява желание да работи с талантливи деца от гимназиалния курс, за да ги мотивира към по-активно участие в литературни конкурси и създаване на произведения, които ще влязат в следващите броеве, пише още Росица Георгиева.

   Списание „Брод“ не е единично, епизодично и еднократно. Замисълът е да бъде създадено и опазено нещо трайно и последователно във времето, дългосрочно и задълбочено, труд, който да отговаря на високи естетически критерии и потребности. Стойностната художествена литература не е атрактивно занимание, което събира шумна и възторжена публика. Но без стойностна литература, културните дефицити се задълбочават и след време дават горчиви плодове, посочва Георгиева в предложението си до Общинския съвет-Русе, което предстои да бъде разгледано на заседанието на 24 октомври 2024 година.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha