Понеделник, 21 Октомври 2024

Доц. Огнян Боюклиев, БАН: Инфлацията на потребителската кошница за храни у нас е около 3,5%

Доц. Огнян Боюклиев, БАН: Инфлацията на потребителската кошница за храни у нас е около 3,5%
Публикация   21 Окт, 2024   /     akcent.bg   /     30

Към момента потребителската кошница е с един лев по-висока в сравнение с миналата година

   Наблюдава се успокояване по отношение на цените на хранителните продукти, но инфлацията при тях остава по-висока. Инфлацията на потребителската кошница за храни е  около 3,5-4%. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ икономистът от БАН доц. Огнян Боюклиев.

   Евростат отчита спадането на общата инфлация, но при храните се запазват стойностите между 3 и 5% в различните държави, като средно за Европа тя е около 2,5%. Ако човек разгледа обаче внимателно данните ще установи, че някои неща са по-евтини в България, отколкото в   други европейски страни.

   По думите на доц. Боюклиев, ако качеството на хранителните продукти, които се произвеждат у нас се вдига, цените също да растат.

   „Еврозоната ще даде безспорен тласък на икономиката, но няма как да не преминем през леко повишаване на цените, а надявам се и на по-рязко повишаване на доходите“, отбеляза той.

   Пазарът у нас обаче е малко или много изкривен, но най-рязко виждаме повишение  в цената на маслото, коментира още доц. Огнян Боюклиев.

   Пазарът на цените е балансиран. Има леко увеличение, което е характерна за сезона тенденция. Към момента потребителската кошница е с един лев по-висока в сравнение с миналата година. При основните хранителни продукти промяна няма. Това каза Владимир Иванов, председател на Държавна комисия по стоковите борси и тържищата,

   Ръстът, който наблюдаваме, е съвсем нормален за есенния период. Не можем да правим сравнение с индексите през 2021-ва и 2022-ра година, когато имаше резки изменения. Инфлацията при храните е около 1%. Не се наблюдават паразитни влияния. Слънчогледът и олиото са на цени с 10% по-ниски от миналата година.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha