Неделя, 20 Октомври 2024

Над 6.5 милиона евро европейско финансиране ще получат четири „зелена“ проекта от Русенско

Над 6.5 милиона евро европейско финансиране ще получат 
четири „зелена“ проекта от Русенско
Публикация   20 Окт, 2024   /     akcent.bg   /     94

Над 1.4 милиона евро ще бъдат отпуснати от държавниите бюджети на България и Румъния,

   Четири проекта от област Русе ще получат европейско финансиране в размер на 6 523 307 евро, това обяви областният управител Драгомир Драганов след среща в румънската столица Букурещ. Там той участва в заседание на Комитета за наблюдение на програма Интеррег VI-A Румъния – България 2021-2027 г. Проектите по-конкретно засягат въпроси, свързани с опазването на природата, биоразнообразието и зелената инфраструктура. Освен това те имат за цел да допринесат значително за намаляване на всички форми на замърсяване в трансграничната зона между двете държави.

    Общата стойност на проектите е 8 154 134 евро, като 80% от парите са осигурени от Европейския съюз. Над 1.4 милиона евро ще бъдат отпуснати от държавния бюджет на България и Румъния, а собственото самоучастие на партньорите ще възлиза общо на малко над 148 000 евро. Драганов посочи, че избраните проекти ще имат положително и дълготрайно въздействие върху региона.  Като голям успех той отчете, че от общо 7 одобрени проекта по цялата ни северна граница 4 са от област Русе. Част от проектите предвиждат насърчаване на устойчивостта на екосистемата чрез инвестиции в градски и крайградски зелени зони, мониторинг на река Дунав, както и цялостното развитие на природосъобразни концепции.

   На място в Букурещ областният управител разговаря и с посланика на страната ни в северната ни съседка Н. Пр. Радко Влайков. Двамата обсъдиха транспортната свързаност в региона, като акцентът бе поставен върху предстоящия от утре ремонт на дилатационните фуги в румънския участък на мостовото съоръжение.

   Избраните проекти бяха подадени по Покана 2 и в рамките на Приоритет 2: Зелен регион.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още