Понеделник, 14 Октомври 2024

,,Алиено,, или Rimac Nevera: Представиха първия ни пpoтoтип нa e-хиперкола

,,Алиено,, или Rimac Nevera: Представиха първия ни пpoтoтип нa e-хиперкола
Публикация   14 Окт, 2024   /     akcent.bg   /     39

"Aлиeнo Caнтиepo" развива максимална скорост от 500 км/ч

   След години на упорит труд една мечта на Ахмед Мерчев е напът да стане реалност.На площада в китното гранично село Слащен  бе премиерата на първата българска електрическа хиперкола АLІЕNО ЅЕNТІЕRО. Тя е прототип на хиперспортен едноместен болид за писта. Извънземният автомобил, който на картинка изглежда като от бъдещето, във върховата си версия е проектиран да има 5221 конски сили и да развива максимална скорост от 584 км/ч!?

   Възможно ли е това? Звучи невероятно!? Затова преди години, когато Мерчев обявява плановете си за създаването на електрически хиперавтомобил, мнозина се питат дали това не е "фалшива новина". 

   Мястото за премиерата на прототипа на хиперколата не е избрано случайно. Село Слащен е родното място на Ахмед Мерчев. Малкото китно родопско село, с население около 1800 души, се намира на няколко километра от гръцката граница в община Сатовча.

 40-годишният Ахмед Мерчев разказва историята и плановете си за развитието на производство на бутикови електрически хиперколи по поръчка.

   Звучи фантастично, но стъпка по стъпка той следва мечтата си. Нещата стават бавно, защото разчита на собствени разработки и влага изцяло лични средства. Казва, че не разчита на европейски фондове и заеми, както и на помощ от държавата. Помагат му и няколко съдружници в начинанието, които вярват, че чудото може да се случи в България, макар страната ни да няма традиции в автомобилостроенето.

   Плановете ни са да правим от 7 до 10 хиперавтомобила, а след това защо не и до 100 автомобила на месец, казва Мерчев. По думите му цената на един поръчков хиперавтомобил ще е между 2 млн. и 4 млн. евро. Планират и малки серии от по 10 пистови автомобила на цена до 400 000 евро. Казва, че вече има поръчки от чужбина. Смята, че за налагането на ALIENO като световен бранд ще са нужни поне още 10 години.

   Във фабриката му са монтирани високо специализирани високотехнологични машини, които могат да се ползват не само в автомобилостроенето, но и в други отрасли.

Плановете на Ахмед Мерчев са да развива фабриката в три направления - електрически автомобили, роботика и космическа индустрия. Надява се за произвежда хуманоидни роботи. Мечтае в село Туховица някой ден да се произвеждат и машини за космическата индустрия.

   "У нас хората са скептици за всичко ново. Ако фабриката успее, в региона ще се разкрият нови работни места, а имиджът на България ще се вдигне", казва инженерът от село Слащен, който е завършил Техническият университет в София



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha