Понеделник, 14 Октомври 2024

РЗИ: Интересът към ваксините срещу коронавирус се увеличава, грип все още няма

РЗИ: Интересът към ваксините срещу коронавирус се увеличава, грип все още няма
Публикация   14 Окт, 2024   /     Текст и снмка: Румен НИКОЛАЕВ   /     91

Ще зачестят съвместните проверки на служители на РЗИ и представители на ОДМВР за пушене в затворени помещения

Преобладаващото заболяване в Русенска област в момента е коронавирус, но ако може да е успокоително- не протича тежко. Това заяви директорът на РЗИ- Русе доц. д-р Александър Парашкевов. Има достатъчно ваксини, каквито здравната инспекция снабдява всяка седмица. Допреди дни интересът е бил слаб /197/, но в момента е увеличен. Доц Парашкевов го отчита като заслуга и на медиите.

   От оплакванията, които има сега при личните лекари, ковидът преобладава. Вече те го търсят целенасочено- с хрема, болно гърло...Вече има и тестове, които се използват, а част от заболелите с подобни признаци не ходят на преглед.

  Все още грип не е регистриран. Времето му ще дойде вероятно през ноември. Сега е времето за ваксинация, подсказва доц. Парашкевов. Дори в момента в някои аптеки да не достигат, то това положение ще бъде преодоляно. Личните лекари ще осигурят за възрастните хора над 65 години безплатни ваксини.

  РЗИ - Русе все повече се фокусира върху тютюнопушенето в заведенията, най-вече в закрити помещения. И досега се работи и се извършват регулярни съвместни проверки с представители на ОДМВР, но с развалянето на времето пушачите ще гледат за влязат в затворени помещения. А това, както е известно вече може би на почти всички граждани, е нарушение на законовите разпоредби. Може да се каже, че има заведения- рецидивисти, но няма да бъдат споменати кои са, за да не бъде възприето като вид реклама. Но разбираемо е, че тези проверки не може да се извършват постоянно с наличния състав на инспекцията. Затова се разчита и на собствениците на заведения да спазват Закона.

   От началото на годината са издадени 19 наказателни постановления и са сключени 13 споразумения.

 Ще зачестят съвместните проверки на служители на РЗИ и представители на ОДМВР.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha