Събота, 12 Октомври 2024

Почина легендата на българската рок музика Кирил Маричков

Почина легендата на българската рок музика Кирил Маричков
Публикация   11 Окт, 2024   /     akcent.bg   /     36

Заради инцидента концертът е прекратен и полиция блокирала района

   Трагедията се е случила при инцидент в село Селановци. Кирил Маричков е имал концерт с "Фондацията" във врачанското село, но при качване на сцената е паднал.

   На място е повикана линейка. Музикантът е бил с тежка черепно мозъчна травма. Починал е в линейката.

   Заради инцидента концертът е прекратен и полиция блокирала района.

   Кирил Маричков бе роден на 30 октомври 1944 г. Певец, музикант и композитор, най-известен с работата си в рок групата „Щурците“.

   Маричков е потомък на видния български революционер и политик Георги Странски, внук е на видния архитект Киро Маричков, а по майчина линия – на диригента Борис Левиев. Баща му, Кирил Кирилов Маричков, учи право и дипломация отначало в Сорбоната в Париж, после в Лозана. Първи посланик на България във Ватикана след 1989 г. Майка му, Ирина Левиева, е художничка.

   Първите стъпки на Маричков на музикалното поприще са рок формацията „Бъндараците“. Там свири на бас китара, а през 1967 г., след като Бъндараците се разделят, Маричков и барабанистът Петър Цанков основават Щурците.

   През 2010 г. е удостоен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен за особено големите му заслуги в областта на културата и изкуството. През 2020 г. получава и най-високото държавно отличие – Орден „Стара планина“ – I степен.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още