Петък, 11 Октомври 2024

Отбелязваме Световния ден на психичното здраве

Отбелязваме Световния ден на психичното здраве
Публикация   10 Окт, 2024   /     akcent.bg   /     85

Стресът и злоупотребата с алкохол, психотропни и наркотични вещества са част от причините за психично разстройство

    Ръст на психичните разстройства у нас. Причината - стрес и напрежение в ежедневието. Това каза психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова, директор на болница „Св. Иван Рилски”, в Световния ден на психичното здраве, който отбелязваме днес. По думите ѝ, драстично се увеличават у нас и зависимостите - към алкохол, наркотици и мобилни устройства. 

   Страната ни не изпълнява нито един критерий за модерна психиатрия, категорична е д-р Гълъбова. Според нея, пациентите не трябва да се лекуват чрез изолация, а поставени в подходящи условия.

    На 10 октомври отбелязваме Световния ден на психичното здраве.

   За първи път този ден се отбелязва през 1992 г. по инициатива на Световната федерация за психично здраве, включваща представители от повече от 150 държави. 

   На този ден радетели за психичното здраве по целия свят привличат вниманието към психичните заболявания и негативните последици върху живота на хората, засегнати от тях.

   Целта е да се даде гласност и информираност по тези въпроси, както и да се мобилизират усилията по отношение на подкрепата, грижата и лечението.

   Една от основните причини за поява на психичните разстройства, е все по-динамичният начин на живот, съпроводен с високи нива на стрес в ежедневието, както и особеностите, свързани с начина на живот.

   Други фактори, които оказват негативно влияние са социално-икономическите аспекти, генетичната предразположеност, културните фактори, употребата на психотропни вещества, наркотици и злоупотребата с алкохол.

   Европейската комисия поставя психичното здраве наравно с физическото здраве, като въвежда 20 водещи инициативи и финансиране в размер на 1,23 милиарда евро от различни финансови инструменти, съобщават от Европейската комисия в България.

  Според данниите 46% от гражданите на ЕС са имали емоционален или психосоциален проблем през последните 12 месеца,  89% смятат, че промоцията на психичното здраве е също толкова важна, колкото промоцията на физическото здраве, а 25% посочват, че те или членове на техните семейства са се сблъскали с проблеми при достъп до услуги в областта на психичното здраве.

   Първите признаци и симптоми, които издават наличието на назряващ проблем са регулярното безсъние, честата умора – психическа и физическа, липса на емпатия, постоянна раздразнителност, перманентно чувство на безпокойство, висока тревожност и водене на непълноценен социален живот.

В тези случаи, човек трябва да потърси незабавна помощ в зависимост от тежестта на състоянието при съответния специалист – психиатър, психотерапевт, психолог.


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha