Неделя, 6 Октомври 2024

Ивайло Иванов: Предвиждаме ръст с близо 760 млн. лв. на бюджета за социални разходи през 2025 г.

Ивайло Иванов: Предвиждаме ръст с близо 760 млн. лв. на бюджета за социални разходи през 2025 г.
Публикация   06 Окт, 2024   /     akcent.bg   /     59

Министърът посочи, че режимът за определянето на минималната работна заплата е автоматичен и няма риск тя да не се повиши от 1 януари

   В момента сумата, която се предвижда за социални разходи в бюджета за 2025 г., е около 3 млрд. и 620 млн. лв., нарастването е с близо 760 млн. лв. в сравнение с т.г. Това съобщи служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов пред БНР.

   За средната работна заплата в страната министърът изнесе данни, че към второто тримесечие на настоящата година стойността ѝ е 2296 лева. Иванов припомни, че за различни райони в страната тя е различна, като най-висока е в София.

   Относно минималната работна заплата министърът отбеляза, че тя е определена нормативно в Кодекса на труда, където е записано, че е 50% от брутната средна работна заплата. Иванов посочи, че режимът за определянето ѝ е автоматичен и няма риск тя да не се повиши от 1 януари.

   На въпрос дали възрастта за пенсиониране ще достигне скоро 70 години, министър Иванов посочи, че това не се обсъжда в момента, като припомни, че до 2037 г. възрастта трябва да достигне 65 години за всички държави в ЕС. „Никъде в ЕС няма държава, която да е предложила такова нещо“, добави той.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha