Неделя, 6 Октомври 2024

Изглежда невъзможно Европа да предпази изцяло икономиката си от Тръмп

Изглежда невъзможно Европа да предпази изцяло икономиката си от Тръмп
Публикация   06 Окт, 2024   /     akcent.bg   /     64

Дали процесът на събуждане ще протече бавно или бързо- при победа на Тръмп би била много по-проблемна и неприятелска

   Нищо не е гарантирано, освен смъртта и данъците. Последното е на дневен ред в Европа, където Франция започва главозамайваща серия от мерки за затягане на стойност 60 млрд. евро, за да подобри състоянието на публичните финанси. Италия планира нови данъци върху корпоративните печалби, а най-голямата петролна компания TotalEnergies SA критикува данъчните планове на Обединеното кралство. Ефектът ще бъде лош за големите фирми и ще потисне растежа, макар че едва ли ще бъде толкова сериозен, поне във Франция, където се равнява на увеличение на ставката на корпоративния данък с осем пункта до около 33%.

   По-големият риск вероятно е геополитическият (както показва графиката по-долу). Истинските и търговските войни се разгарят: През 2023 г. са наложени близо 3000 мерки за ограничаване на търговията, което е почти трикратно увеличение спрямо 2019 г. Възможно е да се появят още, ако Доналд Тръмп спечели изборите в САЩ и изпълни заплахата си за многобройни мита. Това тепърва предстои да сполети европейската икономика - която е по-зависима от търговията, отколкото САЩ или Китай - и нейните най-големи фирми, докато излизат от инфлационния шок.


По-несигурен свят

    В края на краищата Pax Americana и глобализираната търговия бяха чудесни за германските автомобили и френските чанти, а LVMH SE на Бернар Арно представляваше по-голям дял от френския износ, отколкото целият селскостопански сектор. Между 2000 и 2015 г. нетният износ представляваше почти една трета от растежа на Германия. Но силните страни на глобалната верига за доставки са слаби страни в един по-фрагментиран свят, в който достъпът до евтина енергия, китайския потребител и американския чадър за сигурност вече не е гарантиран. Германската икономика се сви, след като Владимир Путин нападна Украйна през 2022 г., а протестиращите френски фермери затрудниха подкрепата за търговски сделки с Меркосур.


Френският експорт на модни стоки и козметика се възползва от азиатските пазари

    Бавното осъзнаване на тази нова реалност от страна на Европа и разногласията по въпроса какво да се направи се проявиха в пълна степен по време на Глобалния диалог в Берлин тази седмица. Френският президент Еманюел Макрон, който, подобно на германския канцлер Олаф Шолц, е в лоша позиция заради икономическата стагнация и притеснен от възраждащата се крайна десница, даде да се разбере, че 2022 г. е повратен момент - не само заради войната в Украйна, но и заради глобалната надпревара за субсидии за зелени технологии. Той заяви пред Стефани Фландърс от Bloomberg, че Европейският съюз няма друг избор, освен да изравни условията на конкуренция, като „премахне риска“ от САЩ, а също и от Китай, чиято подкрепяна от държавата доминация в областта на електрическите превозни средства кара ЕС да обмисля мита. Въпреки това на същото събитие германският министър на икономиката Роберт Хабек се противопостави на митата и заяви, че световната търговия просто навлиза в „нова фаза“. Това е равносилно на натискане на бутон „snooze“.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha