Събота, 5 Октомври 2024

Джейхан Ибрямов остава в ареста. Протест начело с Доган не помогна

Джейхан Ибрямов остава в ареста. Протест начело с Доган не помогна
Публикация   05 Окт, 2024   /     akcent.bg   /     51

Мярката за неотклонение на депутата се гледа при закрити врати

            Депутатът и кандидат за народен представител Джейхан Ибрямов остава за постоянно в ареста. Това реши състав на Софийският градски съд, който уважи искането на прокуратурата.

   Така кандидат-депутатът от „Алианс за права и свободи“ остава в ареста до делото, по което е обвинен за търговия с влияние.

   Джейхан Ибрямов не каза нищо на влизане в съда. Прокуратурата и защитата поискаха делото да се гледа при закрити врати заради материали, които засягат националната сигурност.

    Протест с участието на Доган

   Преди това почетният лидер на ДПС Ахмед Доган излезе на протест в Триъгълника на властта пред бившия Партиен дом въпреки дъжда, за да подкрепи съпругата на Ибрямов – Биршен, която години наред беше негова секретарка. Доган не е протестирал за нищо през този век, въпреки че до неотдавна разпределяше „порциите във властта“, както сам се беше изразил, но оставаше извън светлините на прожекторите на активната политика.

Ахмед Доган слезе от черна лимузина и беше посрещнат с възгласи „ДПС“ от събралите се привърженици. Той застана редом до Биршен Ибрямова, която втори ден гладува заради ареста на съпруга ѝ Джейхан Ибрямов, след което я прегърна.

Ахмед Доган каза, че е дошъл специално, „за да подкрепи тази силна жена“, визирайки Биршен Ибрямова.

Доган каза още, че ДПС няма роля в създаването на момчето, както нарича Делян Пеевски, но има роля в неговото утвърждаваме.

Доган заяви, че се извинява за това „пред целия български народ и пред цялото общество“. Чуваха се възгласи „ДПС“, „Нас не ни е страх“, „България“.

Събралите се привърженици на Доган пуснаха бели гълъби в небето. След което те се отправиха към Съдебната палата, където се гледа мярката за неотклонение на Джейхан Ибрямов при закрити врати.

Протестиращите носеха син плакат с надпис „България без Пеевски“ и викаха „Свобода“.

Около сградата, където сега заседава Народното събрание, както и около Съдебната палата има засилено полицейско присъствие. Към момента протестът протича мирно.

                   Съдът остави Ибрямов в ареста

Междувременно при закрити врати състав на Софийски градски съд реши да остави  Джейхан Ибрямов за постоянно в ареста.

В началото на заседанието прокурор Ивайло Петров от Софийска градска прокуратура поиска заседанието да се гледа при закрити врата заради съдържаща се класифицирана информация в делото. Адвокатите на Ибрямов заявиха, че поддържат искането на прокурора.

Съдия Иван Стоилов посочи, че той също е запознат с материалите по делото и постанови заседанието да се проведе без присъствието на други хора, освен на страните по делото.

На влизане в съдебната зала Джейхан Ибрямов отказа коментар пред медиите.

    Джейхан Ибрямов беше задържан   вчера вечерта черта. Прокуратурата твърди, че това е станало на паркинг в София, като в депутата имало 100 000 лева, а банкнотите били предварително белязани.

Верният съратник на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган е обвинен в търговия с влияние. Прокуратурата твърди, че той искал пари за купуване на гласове, като в замяна обещавал ходатайство по обществени поръчки в Министерството на отбраната.

Тезата на прокуратурата се гради на признанията на свидетеля Мирослав Тодоров, който през август беше арестуван заради източване на ДДС. Вчера върховният прокурор Ваня Стефанова съобщи, че съдът пуснал Тодоров от ареста, но не каза с чие разрешение са използвани специални разузнавателни средства срещу Джейхан Ибрямов, който е с имунитет и не му е бил свален преди задържането.

Организацията на протеста

От сутринта привърженици на Ахмед Доган от цялата страна пристигаха в София за протест пред сградата на бившия Партиен дом, където сега заседава Народното събрание. Очаква се по-късно те да се насочат към Съдебната палата, където ще бъде гледана мярката за неотклонение на Джейхан Ибрямов. Това показват публикувани видеа в групата „Аз подкрепям Ахмед Доган“. В нея се съобщава, че полицията спира автобусите по магистрала „Тракия“.

Биршен Ибрямова (в средата) обяви гладна стачка заради ареста на мъжа си Джейхан Ибрямов Сн. Фейсбук/Аз подкрепям Ахмед Доган

„Страх тресе Шиши! Спряха автобуса пътуващ за протеста в София. Нахъсвате ни още повече. Биршен идваме“, пише Хасан Якуб във Фейсбук групата и публикува снимка.

Местни организации на ДПС публикуват във Фейсбук страницата постове, че до тях пристигат сигнали, че всички останали верни на Доган ще бъдат масово арестувани в навечерието на изборите.

Останалите парламентарно представени сили до момента не са излезли с официална позиция по повод ареста на Джейхан Ибрямов и нарастващото политическо напрежение. Лидерът на „ДПС-Ново начало“ също мълчи, въпреки че обикновено се изказва по всеки въпрос.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha