Президентът на оператор на влака-стрела JR Tokai Шунсуке Нива отбеляза важното събитие с думите:

   „Днес се навършват 60 години от откриването на влака. Около 7 милиарда клиенти са използвали този влак през последните 60 години. Още веднъж бих искал да изразя своята благодарност за това.“„Ще продължим да разработваме Шинкансен, които са по-удобни, по-комфортни и по-безопасни от всякога. С влошаването на природните бедствия наш приоритет и ангажимент е да осигурим безопасното транспортиране на нашите пътници“.

   Сред присъстващите беше и 14-годишният Кота Мурано, който дойде с приятел, за да стане свидетел на събитието. Почитател на влаковете от петгодишна възраст, ученикът от прогимназията сподели възхищението си от Шинкансен, посочвайки неговата чистота и удобство при пътуване.

   Намирам интериора на японския Шинкансен за много чист и удобен. И тъй като се движи с висока скорост, това е наистина удобен начин за пътуване. Кота Мурано, почитател на влаковете

   Линията Токайдо, която свързва Токио и Осака, е открита непосредствено преди откриването на Олимпийските игри в Токио през 1964 г.Въпреки че периодът на строителство е само пет години и половина, Шинкансен постига безпрецедентната за онова време скорост от 210 км/ч. Днес влакът се движи със скорост от 285 км/ч.Японският експерт по влаковете Джун Умехара казва, че основата за успеха на Tokaido Shinkansen датира от военния проект за влак-стрела.

    Някои от тези, които проектираха каросерията на Шинкансен, бяха бивши конструктори на изтребители. Техният опит допринесе за формата на Shinkansen, която намалява въздушното съпротивление. Джун Умехара, експерт по влаковете

   За шестте десетилетия на експлоатация Tokaido Shinkansen е обслужил приблизително седем милиарда пътници. Подобно на 20-годишнината през 1984 г., честването на 60-годишнината на Shinkansen представлява трогателно и силно събитие за някои, включително 28-годишния Коки Хашимото.

   „Отбелязват се 60 години от началото на експлоатацията, а влаковете се движат безопасно от толкова дълго време. Като любител на влаковете това означава много за мен и днес беше много важен ден“, посочва мъжът.

   В перспектива JR Tokai разработва Linear Chuo Shinkansen, който се очаква да стане най-бързият влак-стрела в света.С прогнозна скорост от 500 км/ч новият влак има за цел да свързва Токио и Осака само за един час, когато бъде пуснат в експлоатация през 2027 г.