Неделя, 29 Септември 2024

Ротари клуб ,,Русе- Дунав,, обяви подкрепа в превенцията срещу наркозависимостите на децата в Русе

Ротари клуб ,,Русе- Дунав,, обяви подкрепа в превенцията срещу наркозависимостите на децата в Русе
Публикация   29 Септ, 2024   /      Текст и снимки: Румен НИКОЛАЕВ   /     80

Всусотии на традиционното дунавско борбекю се бориха и спечелиха престижни награди

    За трети пореден път ресторантът в Ряхово събра на Традиционното дунавско барбекю раторианци, приятели и гости на Ротари клуб  "Русе- Дунав". Този път благотворителната кауза бе „Превенция на наркотичните зависимости сред децата в Русе”.

   На сбирката традиционно присъстват приятели и представители на побратимения клуб Ротари клуб „Данубиус – Гюргево”, Тутракан и Силистра.

   Тазгодишният президент Галя Пенчева постави началото на атрактивното събитие и разясни идеята на каузата, която ротарианци приемат и ще подкрепят.

Тя даде възможност на гостите от Габрово от Фондация „Общност в помощ на зависими” да представят своята дейност.

   Дистрикт гуверньорът елект на Ротари District 24 82 Пламен Цветков поздрави присъстващите приятели и гости. Той изрази съпричасността си към борбата срещу зависимостите от дрога и даде думата на идейния инициатор на Инициатива „Заедно да спасим децата и Русе от дрогата” Румен Николаев. Журналистът разкри, че за почти две години Инициативата е работила напълно безвъзмездно и пълноценно. Редица събития са организирани през това време, срещи с институции, директори на училища в областта, родителски срещи и др. Едно от най-големите достойнства са анкетите сред родители и ученици, които  са най-мащабни в страната. Николаев изказа убедеността си, че борбата срещу наркотиците трябва да е постоянна, не само с кампании и проекти, с ангажираност на цялото общество.

   Инициаторът Николаев изрази сериозните си притеснения от факта, че много са хората от различните институции, които получават и заплата, но постоянно границата на учениците, утпотребили дрога и техният брой расте. Вече цели браншове бият тревога за това, че при тях кандидатстват за работа предимно хора, злоупотребяващи с наркотици и наркозависими.

   В този дух на подкрепа бяха и поздравленията на областния управител Драгомир Драганов и на началника на РУО – Русе д-р Росица Георгиева. Тя изрази благодарност към ротарианци на новата им кауза и изрази очакването си те да подкрепят Инациативата, която обединява институциите, които имат пряко отношние към проблема и обществени организации.

Доброто настроение приповдигнаха и участниците от танцова формация "Родолюбец". Техните изпълнения накараха предимно дамите да заиграят и да поогладнеят достатъчно.

%image9%

   Кулинарната надпревара на Ротари клуб „Дунав- Русе” поставя началото си през 2012 г. Отбори от ротарианци, майстори на скарата показват своите кулинарни уменията и се конкурират за титлата „Най-добро барбекю”.

 За повече справедливост към участниците в последните няколко години се връчват награди в различни категории.

  За „Най- креативно нанизано шишче", а и предложението бе най-атрактивно, тричленно жури определи Евгени Велковски и съпургата му Теодора.

Наградата за най-забавно преставяне” отиде у Пламен Иларионов и Любо Борисов.

 „Най-перфектно съчетание на вкусове и подправки”  спечелиха гостите от Гюргево. Отбори от ротарианци, майстори на скарата показват своите кулинарни уменията и се конкурират за титлата „Най-добро барбекю”. Естествено, добре познатите румънски кебапчета /мичита/ получиха висока оценка от жури и участници в барбекюто. Също толкова висока оценка получиха зелевите сарми с кълцано месо.

  „Шампиони на разнообразието” бяха единодушно определени продуктите на „Голямо Враново инвест”. Отборът презентира различни вкусотии, приготвени от месо от породата Черен ангел, която се определя като мерцедесът сред предлаганите продукти от свинско в страната.

Без конкуренция в категория „Тенджера на щастието” наградата спечелиха Виктор Маргаритов и Павлин Нунев от Бяла. Техният боб се услади на всички, които го опитаха и останаха повече от изненадани, когато разбраха, че с такъв боб се хранят пациентите в беленската болница.

За „Майстори на скарата”  бяха определени Кристиан Манолов и Иван Митков.

  „Шампиони на разнообразието” бяха единодушно определени продуктите на „Голямо Враново инвест”. Отборът презентира различни продукти, приготвени от месо от породата Черен ангел, която се определя като мерцедесът сред предлаганите продукти от свинско в страната.

   Благодарност и грамота бе връчена и на управителят на ресторанта "Фишери 2009" за гостоприемството.

 Каузата бе подкрепена от румънските ротарианци с 500 евро, както и с 300 лева от Ротари- Тутракан.

  Гостите имаха възможност да наддават и подкрепат идеята с богата и отлично аранжирана кошница с вкусни мезета на "Надежда- М" Бяла. Конкуренцията се оказа доста оспорвана, докато областният управител Драгомир Драганов не вдигна мизата от 20 на 100 лева и спечели апетитната кошница.

  Сериозна бе надпреварата кой ще спечели вкусна торта. Присъстващите с деца се оказаха леко под натиск да участват до победа заради желанието на малките. Тук също се наложи победителят да бъде предложилият след продължително наддаване банкнота от 100 лева.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha