Понеделник, 23 Септември 2024

Журналист на Нова телевизия е жертва на атака с манипулирани снимки от жълти сайтове

Журналист на Нова телевизия е жертва на атака с манипулирани снимки от жълти сайтове
Публикация   23 Септ, 2024   /     akcent.bg   /     36

"Това е психотормоз, опит да бъда тормозена. Решила съм докрай да се боря", коментира Николаева

    Истинска снимка на журналиста на Нова телевизия Мариета Николаева е била манипулирана и използвана за координирана атака срещу нея чрез публикации в поредица от сайтове. Снимката е използвана за публикуването на фалшива информация за журналистката.

   В неделя Мариета Николаева разказа в ефира на телевизията, че профилната ѝ снимка във Фейсбук е била променена като е използван изкуствен интелект и с нея е била илюстрирана фалшива история за нейната личност. Тя определи написаното като "гнусни писания".

   По думите ѝ публикацията, придружена с генерирани чрез изкуствен интелект голи снимки с нейното лице, е тръгнала от един според нея жълт сайт. След това е препубликувана в още около 30 други.

   За случая е сезирана ГДБОП, която успяла да блокира повечето от тези сайтове. Според Николаева разследващите случая го определили като поръчка за мощна и координирана атака.

   Самата тя е предупредила за атаката от профила си във "Фейсбук", но публикацията е била многократно докладвана и в резултат премахната от администраторите на социалната мрежа.

   "Недопустимо е разпространяването на фалшиви новини, снимки и видео материали, генерирани с изкуствен интелект. NOVA не толерира дезинформацията под каквато и да е форма и ще защити всички свои журналисти от лъжи и манипулации", казват от медията по случая. От там настояват публикациите и снимките да бъдат свалени.

   Мариета Николаева и компанията вече са предприели действия, за да защитят правата си пред компетентните институции и органи в България.

   Съветът за електронни медии също публикува позиция по случая. В нея се казва, че следи с безпокойство нарастващите фалшиви и клеветнически статии по адрес на изявени български журналисти, които целят да дискредитират доказани професионалисти с безупречна репутация.

   "Съветът е трайно ангажиран в своята дейност в разясняването на опасностите от фалшиви новини и повишаването на медийната грамотност", се посочва в текста.

   Според съвета нараства нуждата от законодателни промени за по-добър контрол и цялостно ефективно приложение на Акта за цифровите услуги.

   "Това е психотормоз, опит да бъда тормозена. Решила съм докрай да се боря", коментира Мариета Николаева.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha