Неделя, 22 Септември 2024

С тържествена церемония Русе отбеляза 116 години от обявяването на Независимостта на България

С тържествена церемония Русе отбеляза 116 години от обявяването на Независимостта на България
Публикация   22 Септ, 2024   /     akcent.bg   /     31

Заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен отслужиха Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум

   „Днешният ден е символ на националното достойнство и смелост. Русе, като врата на България към Европа, има своята значима роля в тази борба. Тук, на брега на Дунав, носим онзи дух на свободомислие и напредък, който предците ни завещаха. Затова е важно да не губим искрата. Да пазим честта, да уважаваме народната памет и да имаме нашите общи цели. Нека сами да градим своето настояще и бъдеще, а не стъпките ни да бъдат определяни от силните на деня“.

   С тези думи се обърна кметът Пенчо Милков към гражданите и официалните гости на церемонията по повод Деня на Независимостта на България, която се проведе пред Паметника на свободата.

   Слово за празника произнесе и областният управител Драгомир Драганов, който заяви, че независимостта дава гаранция за демокрация и свобода, и имайки своето място сред европейските народи, не трябва да се влияем от чуждопоклонничеството.

   Заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен отслужиха Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум, викарният епископ на Русенска митрополия Негово Преосвещенство Главиницки епископ Макарий и свещеници от Русенската Света митрополия.

   Строен беше почетният  караул, а празничната атмосфера създаде Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев.

   По време на тържеството музикален поздрав отправиха Ема Велчева и вокален квартет "Слънце" към Общинския детски център за култура и изкуство с ръководител д-р Наталия Константинова.

   В края на церемонията представителите на официалните институции и други организации и ведомства положиха своите венци и цветя на Паметника на свободата.

    Водещ на церемонията беше актьорът Серджио Авакян.

   В празничния неделен ден специален поздрав към русенци ще отправи Фолклорен танцов театър „Найден Киров“. Концертът на професионалните певци и танцьори започва в 17 ч. пред Доходното здание. През целия ден с вход свободен и в рамките на установеното ѝ работно време е отворена експозицията Къща музей „Захари Стоянов“ в Русе.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha