Вторник, 5 Ноември 2024

Нова мярка ще задължава заведенията да обявяват наличие на имитиращи млечни проукти в ястията

Нова мярка ще задължава заведенията да обявяват наличие на имитиращи млечни проукти в ястията
Публикация   18 Септ, 2024   /     akcent.bg   /     477

Започват засилени проверки за съдържанието на трансмастни киселини, различни, от тези които естествено се срещат в мазнини от животински произход

   Въвеждат се допълнителни регулации при имитиращите млечни продукти с цел подобряване на информираността и защитата на потребителите. Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов на шестото заседание на Националния съвет по храните, което се проведе във ведомството, съобщи БНТ. Измененията ще дадат повече информация на потребителите за имитиращите млечни продукти, предлагани в заведенията за обществено хранене. Министър Тахов съобщи, че ще бъдат подготвени промени в Наредбата за предоставяне на информация на потребителите за храните, които да направят задължително обявяването на точния състав на ястията в заведенията за обществено хранене. „Тази инициатива е в отговор на многобройни запитвания и широкия обществен отзвук по темата“, каза министър Тахов. 

   Участниците в дискусията припомниха, че в момента в хранителните магазини е задължително имитиращите млечни продукти да бъдат изрично обозначени и етикетирани. Ресторантите обаче не са задължени да напишат в менюто, ако предлагат шопска салата с имитиращ млечен продукт вместо сирене, и само ако клиентите попитат, са длъжни да ги информират дали продуктът е имитиращ, или не. С промените предоставянето на тази информация ще стане задължително и за заведенията за хранене. Предложението бе подкрепено от представителите на Министерството на здравеопазването в Националния съвет по храните.

   Министър Георги Тахов съобщи още, че започват засилени проверки за съдържанието на трансмастни киселини, различни, от тези които естествено се срещат в мазнини от животински произход. Според нормативните изисквания преработвателните предприятия не трябва да допускат повече от 2 грама неживотински трансмастни киселини на 100 грама мазнини в млечните продукти и трябва да имат системи за контрол на суровините, рецептурата, на технологичния процес и крайния продукт.

   Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Светлозар Патарински заяви, че предстои засилено вземане на проби, като фокусът върху млечните продукти ще залегне в спешен порядък в Многогодишния план за контрол 2024 – 2026 г. и националните мониторингови програми на БАБХ. В референтни европейски лаборатории ще бъдат направени анализи за съдържанието на трансмастни киселини, различни от тези, които естествено се срещат в мазнини от животински произход, стана ясно в хода на дискусията.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha