Четвъртък, 19 Септември 2024

С 20% повече гости от Скандинавия е посрещнала „Албена“ през Лято 2024

С 20% повече гости от Скандинавия е посрещнала „Албена“ през Лято 2024
Публикация   16 Септ, 2024   /     akcent.bg   /     339

Шведите, норвежците, датчаните и финландците, известни с отношението си към природата, са привлечени от „Зелената мисия“ на комплекса

   В края на активния летен туристически сезон, от ваканционно селище „Албена“ отчитат 20% ръст на гости от Скандинавия, спрямо резултатите от предходната година. Комплексът посреща туристи от северните държави в партньорство с най-големия туристически оператор в региона Nordic Leisure Travel Group, който оперира в Швеция, Норвегия, Дания и Финландия, и разполага със собствена чартърна авиокомпания. В офертите му влизат общо 6 от хотелите в „Албена“, отговарящи на високите стандарти на туроператора за устойчивост „Travel with care“.

   „Удовлетворени сме, че резултатите, които постигаме по отношение на нашата „Зелена мисия“, се оценяват от скандинавските гости. Тези пазари са изключително чувствителни що се отнася до опазването на околната среда във всеки аспект на човешкия живот, включително при предоставянето на туристически услуги. В допълнение на това, критериите на сертификата „Travel with care“ са изключително стриктни и целят ефективност не само на хартия, но и на практика.

    За щастие, „Албена“ е с няколко крачки напред от своите конкуренти, прилагайки своята Стратегия за устойчиво развитие вече над 7 години. Днес над 60% от хранителните продукти се произвеждат от собственото стопанство на комплекса, включително висококачественото и много здравословно телешко месо от породата Black Angus. Плодове, зеленчуци, мед, сладка, грозде и вино идват от градините и полетата на „Албена“, повечето от които в екологично чисти региони на Добруджа. Половината необходима електроенергия за нуждите на комплекса се произвежда на място чрез инсталирани на покривите на хотелите фотоволтаични панели. Хранителните отпадъци от ресторантите се преработват в биогаз и органика, за да затоплят и подхранват новите насаждения. Така нагледно функционира концепцията за кръгова икономика, а гостите имат привилегията да опитат ястия, дошли директно от фермата на масата.

    Морето и брегът са друг аспект от зелената ни мисия. Вече 30 години по крайбрежието се вее т. нар. „Син флаг“, който е международно признание за чистота и природосъобразно управление. Няколко извора захранват с лековита минерална вода всички басейни и бани в комплекса, а интелигентни системи следят автономно за възникнали аварии с цел минимални водозагуби. Ограничили сме автомобилния трафик, същевременно с което гостите получават безплатен и екологичен вътрешен транспорт“, споделя Красимира Стоянова, мениджър “Устойчиво развитие и зелен преход” в „Албена“ АД и изпълнителен директор на “Албена тур” ЕАД.

   „Зелената мисия“ на ваканционното селище попадна и в медийния фокус на редица скандинавски издания през изминалата година. Интересът възникна след проведен едноседмичен прес трип миналия септември, поставил акцент върху силата на природните богатства в региона, обединени в лечебни и рехабилитационни програми. 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha