Сряда, 18 Септември 2024

Иззети са наркотици, предмети с културно-историческа стойност, алкохол при спецакция на русенската полиция

Иззети са наркотици, предмети с културно-историческа стойност, алкохол  при спецакция на русенската полиция
Публикация   11 Септ, 2024   /     akcent.bg   /     783

Разкрити са извършителите на 22 престъпления, 5-ма са задържани

През изминалото денонощие на територията на ОДМВР-Русе се проведе специализирана полицейска операция за ефективно противодействие на престъпността, опазване на обществения ред, пътната безопасност и осигуряване на полицейско присъствие в уязвими райони, участъци, махали и квартали.

В операцията се включиха екипи от всички подразделения на русенската областната дирекция на МВР, които работят в различни населени места в региона – това са служители с полицейски правомощия от 6-те районни управления, от секторите за противодействие на криминалната и икономическата престъпност, охранителна и териториална полиция, пътна полиция. В част от проверките участваха и представители на Зоналното жандармерийско управление в Русе и горските стопанства.   

Действията на полицейските служители бяха насочени основно към разкриването на извършителите на престъпления срещу личността и собствеността на гражданите, противодействието на притежанието и разпространението на наркотици, търговия и разпространение на контрабандни стоки, такива без платен налог, както и към контрол на водачите за неправоспособност при управление на МПС, след употреба на алкохол и наркотици, на нерегистрирани МПС, спазването на скоростните режими и т.н.    

По време на операцията са разкрити 22 престъпления. Образувани са 5 бързи и 3 досъдебни производства, регистрирани са 16 заявителски материала за извършени престъпления от общ характер. Проверени са 528 лица, от които 40 лица представляващи интерес; издирени са 5 лица, обявени за издирване; установени са извършителите на 22 престъпления, а за срок до 24 часа по ЗМВР са задържани 5 от тях. Проверени са: 397 МПС, като са съставени 46 акта и 164 фиша; 16 пункта за черни и цветни метали; 17 заложни къщи; 9 автосервиза и автоморги; 28 сборища; 18 питейни и увеселителни заведения; 29 други търговски обекти. С други контролни органи са съставени 3 акта за установени административни нарушения и констативни протоколи. Съставени са 7 предупредителни протокола на лица - на основание чл.65 от ЗМВР.

Иззети са наркотици, нерегламентирано продаван алкохол, предмети с културно-историческа стойност, установена е и незаконно съхранявана дървесина, която е предадена към съответното горско стопанство.

 

По-характерни случаи:          

В хода на специализираната полицейска операция на 10 септември около 02:00 часа екип служители от Първо РУ, по време на обход в района на кръстовището между ул. Панайот Хитов и ул. Муткурова,  са забелязали движещ се по тротоара мъж в посока ул. Борисова. При последвала проверка на самоличността на лицето е изяснено, че той е русенец на 33 г., а при проверка на личните му вещи е установено, че в раницата си носи наркотици – черна найлонова торбичка, съдържаща около 100 грама зелена тревна маса със специфичен мирис на марихуана. Мъжът е задържан по ЗМВР. Случаят е документиран и по него е образувано бързо производство за извършено престъпление по чл. 354а, ал. 3, пр. 2, т. 1 от НК.

На територията на РУ – Сливо поле, вчера в хода на операцията, служители от районното управление са извършили проверка на адрес в с. Ряхово, обитаван от 31-годишен мъж, при която са установили, че той държи наркотици. Мъжът предал на полицаите топчета с марихуана с тегло на тревата от около 10 грама. По случая е образувано бързо производство по описа на РУ – Сливо поле, за престъпление по чл. 354а, ал.3 вр. ал.1 от НК.

Служители от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР – Русе вчера в хода на акцията са извършили проверка по информация за притежание на наркотици от 52-годишен русенец. При проведените действия на адреса му в Русе, той е предал доброволно на полицаите плик, съдържащ суха тревна маса, реагираща положително на марихуана, електронна везна, съцветие суха тревна маса и пликче с бяло кристалообразно вещество, за което обяснил, че е метамфетамин. Общото количество на предадената марихуана е около 62 грама. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 354а, ал. 3 от НК и работата по него продължава.

Вчера криминалисти от сектор ПКП и от Второ РУ са задържали стар техен познайник, криминално проявен и осъждан 75-годишен мъж, в момент на кражба на гориво от лек автомобил с марка „Фолксваген“, паркиран на паркинг на ул. Борисова в Русе. При действията на място са открити 10-литрова пластмасова туба от минерална вода и маркуч, чанта тип „мешка“, газов пистолет, сгъваем нож и спрей. В хода на работата по документиране на случая е изяснено, че той е взломил капачка на резервоар и на още един автомобил също с марка „Фолксваген“. Започнато е досъдебно производство по описа на Първо РУ. Мъжът е задържан по ЗМВР за срок до 24 часа. Към момента е изяснено още, че той е съпричастен и към други подобни регистрирани случаи, през миналия и този месец в района на кв. „Възраждане“. Работата по изясняване на престъпната му дейност продължава.     

   Полицаи от Първо РУ вчера в хода на операцията са установили 27-годишна жена от Русе, след постъпили няколко сигнала за кражби в края на миналия и началото на този месец. Потърпевшите от посегателствата са били мъже, единият е заявил кражба на вещи от колата си, друг лична карта и пари от джоб на панталона, трети мобилен телефон и пари от адрес, който посетил. Като извършител на деянията е установена 27-годишна русенка, известна на правораздавателните органи, която отнемала въпросните вещи, докато предлагала интимна близост на мъжете. По случаите са регистрирани преписки по описа на Първо РУ и работата по тях продължава.

   Двама извършители на кражби са установени и от служители на Второ РУ. 28-годишна е уличена в кражба на телефон от клиент в магазин. За случая на 6 август т.г. е сигнализирал русенец, който е заявил пред полицейските служители, че докато е пазарувал в магазин от търговска верига, намиращ се в кв. Родина в Русе, му е бил отнет мобилен телефон "Motorola“ на стойност за около 350 лева. По случая във Второ РУ е била образувана преписка, с оглед данни за извършено криминално престъпление и в хода на работата по сигнала, като автор на кражбата е заловена 28-годишна жена от Русе. При другия случай, в нощта на 17 август т.г. във Второ РУ мъж е подал сигнал, че същата вечер пред денонощен магазин до товарната гара в Русе, след сбиване с непознато за него лице от джоба му е изпаднало портмонето, опонентът му го е взел, извадил сумата от 70 лева, след което е изхвърлил портфейла и е изчезнал. По сигнала е била регистрирана преписка и вчера в хода на полицейската операция въпросният мъж е бил издирен, той е 22-годишен русенец, известен на полицейските служители.

   В рамките на вчерашната операция служителите на ОДМВР – Русе са установили още и: незаконна дървесина на територията на РУ – Две могили, която е предадена на компетентните органи; иззет е алкохол /ракия/, предназначен за нерегламентирана търговия от адрес на територията на РУ – Сливо поле;  установени са монети и други предмети с културно-историческа стойност на адрес на мъж на територията на РУ – Ветово, които са предадени от него на полицейските служители; установен е мъж, нарушил съдебна заповед на територията на РУ – Две могили; заловени са четирима водачи управлявали нерегистрирани МПС и/или без да са правоспособни; както и други двама с положителни проби за алкохол/наркотици.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още