Сряда, 18 Септември 2024

Просветният министър проф. Галин Цоков назначи проф. Генчо Попов за ректор на Русенския университет

Просветният министър  проф. Галин Цоков назначи проф. Генчо Попов за ректор на Русенския университет
Публикация   11 Септ, 2024   /     akcent.bg   /     352

До половин година ще трябва да се проведе частичен избор за нов ректор.

   Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков назначи със заповед за временно изпълняващ длъжността ректор на Русенския университет проф. д-р инж. Генчо Попов – досегашен зам.-ректор по учебната работа.

   Проф. Попов ще управлява висшето училище не повече от шест месеца, като в рамките на този период ще трябва да се проведе частичен избор за нов ректор.

   Проф. Попов е роден  през 1961 г. Завършва Техникум по механизация на селското стопанство в гр. Карнобат и се дипломира през 1987 г. като машинен инженер във ВТУ “Ангел Кънчев” - Русе (сега Русенски университет “Ангел Кънчев“).

   През 2005 г. е избран за доцент по научната специалност „Хидравлични и пневматични машини и съоръжения”, а през 2014 г. е избран за професор.

   От 2005 г. е в деканското ръководство на факултет "Механизация на селското стопанство" като зам.-декан по научното и кадрово развитие и акредитацията. След това в продължение на два мандата е ръководител катедра Топлотехника, хидравлика и инженерна екология.

   През 2012 г. става директор на Научноизследователския сектор на Русенски университет.

   От 2016 г. е декан на Аграрно-индустриалния факултет за два мандата, а от 2019 г. е избран и за директор на Филиал-Разград на Русенския университет.

   През януари 2024 г. става зам.-ректор по учебната работа на Русенския университет.

   Проф. д-р инж. Генчо Попов е член на редица наши и чужди организации и редколегии. Научно-изследователската му работа включва участия в изследователски и образователни проекти, договори, ръководство на докторанти и дипломанти. Резултатите от всичко това се изразяват в над 150 научни статии и доклади, 1 монография, 3 учебника и 5 учебни помагала. Множество са отличията и наградите му, а приносът му за развитието на Аграрно-индустриалния факултет и на Русенския университет е особено значим.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още