Сряда, 18 Септември 2024

Празникът на баклавата в Кошарна събра почитатели на сладкиша

Празникът на баклавата в Кошарна събра почитатели на сладкиша
Публикация   08 Септ, 2024   /      Текст и снимки: Румен НИКОЛАЕВ   /     784

Богата програма представиха участници от общините Сливо поле, Силистра и Русе

   За трета поредна година Кошарна е домакин на добиващия все по- голяма популярност Празник на баклавата. Имаме желание и ще се постараем това да стане традиция. Това каза през Акцент. БГ Шенай Зейнелова, секретар на НЧ „Иван Вазов” 1927 г. Читалището е организатор на събитието.

  Близо 20 детски фолклорни групи и на възрастни  от общините Сливо поле, Силистра и Русе се представиха с емоционални и завладяващи изпълнения. За всички участници в програмата имаше символични награди.

  Гостите бяха посрещнати с шербет, баница и баклава- традиционно за Курбан Байрам. Тази година няма изложба поради по-слаб интерес от страна на участниците в изминалите две издания.

  В обособен кът в народни облекла се пресъздадоха варене на кафе на пясък, приготвяне на баница и на баклава, счукване на орехи в джезве.

   Кметът Гюрджан Яшар, който е с първи мандат, благодари на всички жители на Кошарна за подкрепата. За краткото време на своето кметуване той се похвали със започнатото изграждане на пенсионерски мъжки клуб. Пътят към гробищния парк вече е асфалтиран, а дограмата на читалището вече е подменена с нова. Яшар изрази убеждание, че  заедно с общинския кмет Валентин Атанасов и неговата подкрепа положителните промени ще продължат.

  Кметът на Община Сливо поле Валентин Атанасов поздрави жителите на Кошарна, участниците в тържеството и гостите, като пожела празничното настроение също да стане традиционно.

Сред гостите, уважили празника, бе областният лидер на БСП Тошко Йорданов.

 ----------------------------------------   

Историята на баклавата

Произходът на баклавата датира от дълбока древност

   Десерт за специални поводи от 15-ти век 

   Според историците баклавата всъщност е вид юфка, но приготвена с повече фантазия, като е запазила съвършения си вид през кухните на османските дворци до ден днешен. За първи път, баклавата се споменава в дворцовите архиви още през 1473 г., като е била сервирата на тържества, празници и важни исторически дни. Наистина, баклавата придобива такава слава в двореца, че до 18 век е приготвяна само от специално обучени за това майстори. Твърди се, че тези умели занаятчии могат да разточат фино тестото на листове, тънки като розови листенца – създавайки баклава с близо 100 слоя. При важни поводи баклава се е сервирала и на войниците. Тази церемония е известна, като Баклава Шествие (Baklava Alayı).

     Истински празник на вкуса
Въпреки че тази безупречна смес от захар, ядки и други вкусни съставки е баклава, десертът приема различни имена според методите на производство и нарязване. Тази гама включва баклава havuç dilimi (баклава с резен морков) и baklava midye (баклава с форма на мида), направени чрез свиване на филото. Има bülbül yuvası (гнездо на славей), в което свитото фило е оформено в пръстен, и sütlü (млечно) nuriye, направено с мляко вместо със сироп. Kuru (сухата) баклава използва по-малко сироп за по-хрупкаво тесто, докато fıstık sarma (обвивка от шам фъстък) и ceviz sarma (обвивка от орехи) съдържат изобилие от натрошен шамфъстък и орехи.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още